Які умови призначення пенсії за віком у 2024 році: пояснення від ПФУ

У Пенсійному фонді України пояснили, які умови необхідні для призначення пенсії за віком у 2024 році, передає Proslav.

Які умови призначення пенсії за віком у 2024 році: пояснення від ПФУ
Які умови призначення пенсії за віком у 2024 році: пояснення від ПФУ

За словами ПФУ, для призначення пенсії за віком громадянам, які досягають пенсійного віку (60 років для чоловіків та для жінок) у 2024 році, необхідно мати не менше 31 року страхового стажу. У фонді посилаються на Закон України № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Однак впродовж наступних п’яти років вимоги до кількості років офіційної трудової діяльності зростатимуть щороку на рік, повідомляють в ПФУ.

«Тобто тим, хто досягне пенсійного віку в 2028 році, необхідна для призначення пенсії тривалість страхового стажу становитиме 35 років», – йдеться у повідомленні.

Страховий стаж – це період, упродовж якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному (соціальному) страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески у сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок. Якщо нарахована зарплата найманого працівника менша за мінімально вставлену законом, то роботодавець зобов’язаний донарахувати ЄСВ до мінімального страхового внеску.

«Звертаємо увагу, що право не сплачувати ЄСВ під час воєнного стану не передбачає зарахування відповідних періодів роботи до страхового стажу. До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди трудової діяльності, за які повністю сплачені страхові внески», – наголошують у Пенсійному фонді України.

Зі слів ПФУ, страховий стаж і сплата ЄСВ гарантують працівникам соціальний захист, серед яких:

Перевірити свій страховий стаж, сплачені страхові внески і нараховану зарплату можна на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, перейшовши за посиланням – https://portal.pfu.gov.ua.

Тим часом розповідаємо про субсидії та пільги на житлово-комунальні послуги у Переяславській громаді. Хто має право та як отримати – детальніше про це за посиланням.

Exit mobile version