Які зміни чекають на освіту в Україні: Михайло Федоров і Оксен Лісовий поділилися своїми планами на нових посадах

Як відомо, очільника Мінцифри Михайла Федорова призначили на посаду віцепрем’єр-міністра з питань інновацій, розвитку освіти, науки і технологій. Тепер завдання його команди – допомогти МОН реалізувати якісні зміни. А новим міністром освіти та науки України став директор Малої академії наук Оксен Лісовий, про якого ми уже розповідали в одній з попередніх публікацій.

Які зміни чекають на освіту в Україні: Михайло Федоров і Оксен Лісовий поділилися своїми планами на нових посадах

На яких змінах в освіті акцентуватимуть увагу Федоров і Лісовий – дізнавався ProSlav.

Михайло Федоров, перш за все, планує цифровізувати систему освіти та впровадити низку інновацій. Своїми планами він поділився у Facebook.

Федоров нагадав, що через війну близько 1 млн дітей навчаються за кордоном, а ще 1,5 млн – онлайн. Понад 3 000 закладів освіти постраждали від бомбардувань та обстрілів, 370 із них зруйновані повністю.

«Але головне – світ не стоїть на місці. Поза нашою війною світ продовжує активно розвиватися. Наймогутніші держави з усіх сил конкурують за таланти. Технології змінюють актуальність професій. Освіта та наука потребують трансформації. Потрібні сміливіші та швидші зміни, щоб наші діти здобули знання, які відповідають викликам сучасності», – наголошує він.

Михайло Федоров

Так, Федоров виділив 4 вектори роботи у сфері освіти:

1. Боротьба з бюрократією в навчальних закладах

Цей пункт включає:

2. Цифровізація освіти

Очільник Мінцифри планує розширити «Дію» на освітній напрям та зайнятись розвитком онлайн-систем для навчання:

3. Розробка та впровадження стратегії розвитку інновацій

Федоров планує розвивати іновації та «прокачувати» здатність конкурували з технологічно розвиненими країнами.

4. Розвиток мілтеку – кластеру, пов’язаного з військовими технологіями

«Плануємо запуск освітнього, інноваційного мілтек-кластеру, завдання якого – підтримувати та впроваджувати в життя ідеї, проєкти, пов’язані з військовими технологіями. Це пришвидшить нашу перемогу на полі бою та створить фундамент для економіки майбутнього», – йдеться у повідомленні.

У свою чергу, Оксен Лісовий акцентуватиме свою увагу на зміні культури у школі, зокрема, у підходах до освітнього менеджменту та створення умов для творчої вільної роботи вчителів. Про це він розповів під час свого виступу у парламенті перед призначенням на посаду.

Оксен Лісовий

Увага МОН, перш за все, фокусуватиметься на школі: «Наше завдання – змінити в принципі культуру в освіті, і в школі перш за все. Для цього ми повинні переглянути підходи до освітнього менеджменту, для цього ми повинні створити умови для творчої вільної роботи вчителів. Для цього ми повинні створити цілий ряд інструментів, і в першу чергу інструментів, які дозволять їм витрачати більше часу на креатив і на роботу з дітьми, і менше часу на бюрократію».

Як і Федоров, Лісовий наголошує, що цифровізація освіти також буде одним із пріоритетів, і вона буде пронизувати всі рівні освіти і всі напрямки.

«Повинні бути продовжені всі конструктивні реформи, які були розпочаті, які повинні бути проаналізовані, переосмислені і перезавантажені з огляду на виклики сучасного дня», – зауважує він.

Нагадаємо, журнал Inker випустив комікс «Жінки на війні», присвячений українським військовослужбовицям.

Exit mobile version