Якою буде профільна середня освіта після реформи та коли відбудуться зміни: пояснення МОН

У Міністерстві освіти і науки України детально розповіли про особливості реформи середньої освіти. Повідомляється, що профільна середня освіта після реформи стане сучаснішою, дасть учням можливість обирати профіль навчання та даватиме ще й прикладні знання.

Якою буде профільна середня освіта після реформи та коли відбудуться зміни: пояснення МОН
Якою буде профільна середня освіта після реформи та коли відбудуться зміни: пояснення МОН

Після змін термін здобуття повної загальної середньої освіти збільшиться до 12 років. Водночас старшу школу відокремлять від початкової (1-4 класи), можливо, відокремлять і базову (5-9 класи).

Старшокласники зможуть обирати профіль навчання, курси та навчальні предмети. Самі навчальні заклади забезпечать сучасним обладнанням, а вчителі підвищать кваліфікацію.

Окрім цього, після 9 класу учні вступатимуть до академічного ліцею, до закладу професійної освіти або коледжу.

Коли відбудуться зміни в освіті

Наразі триває підготовчий етап реформи, який включає розробку стратегії, дорожньої карти та законодавчої рамки. Надалі, за планом, протягом 2025-2026 років відбудеться пілотування з дворічним випередженням впровадження реформи.

Після цього упродовж 2027-2029 років розпочнеться впровадження змін. У МОН пояснюють, що буде перехідний етап, коли учні підуть у 10 клас і водночас вдосконалюватимуться матеріали та підходи. Фінальний етап реформування з впровадженням має відбутися у 2029-2033 роках.

Якою буде старша профільна школа в Україні

У МОН пояснили, що академічні ліцеї змінять підхід до профорієнтаційної роботи на більш якісний, а також вивчатимуть запити і потреби учнів щодо курсів.

«Важлива мета реформи профільної середньої освіти – змінити культуру взаємодії в освітньому середовищі для того, щоб там могли зростати вільнодумні люди, здатні пропонувати нові рішення для локальних і глобальних викликів», – зазначив Міністр освіти Оксен Лісовий.

Крім того, учні зможуть самостійно будувати свій освітній шлях. Для цього передбачили кілька можливостей:

У МОН також визначили три кластери, за якими ліцеї зможуть формувати профілі, зокрема: STEM, мовно-літературний, суспільно-гуманітарний.

«Кожен ліцей пропонуватиме на вибір щонайменше три профілі в межах одного, двох або трьох кластерів. У фіксованих класах учні вивчатимуть лише обов’язкові навчальні предмети/курси. Для вивчення вибіркового циклу (профільних і поза профілем) школи формуватимуть міжкласні групи», – додали у МОН.

МОН вже оголосило про підготовку до пілотування реформи профільної середньої освіти. Для цього обрали 25 шкіл з усієї України, які першими розроблять нові освітні моделі і рекомендації щодо впровадження реформи.

У майбутньому ці школи стануть «менторами» для пілотних академічних ліцеїв, які апробують профільну середню освіту з 2025 року.

Нагадаємо, МОН затвердило порядки прийому на навчання для здобуття вищої та фахової передвищої освіти у 2024 році: що змінилось.

Exit mobile version