Якщо завтра війна. План реагування влади та список укриттів в Переяславській громаді

У зв’язку з загрозою вторгнення Росії в Україну та непоодинокими зверненнями людей з наявними запитаннями в сфері цивільного захисту населення відділом з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого  комітету міської ради спільно з відповідними структурними підрозділами Київської обласної державної адміністрації та організаціями Київської області розроблено відповідні плани для реагування на випадок виникнення надзвичайної ситуації в межах Переяславської міської територіальної громади. 

Задля хоча б часткового вичерпання панічних повідомлень, які останнім часом заполонили місцеві спільноти соцмереж та з метою інформування жителів громади ProSlavпереповідає план реагування при загрозі та виникненні аварій на хімічно небезпечних об’єктах та транспорті з викидом небезпечних хімічних речовин; план реагування при загрозі або виникненні гідродинамічних аварій, підтоплень та затоплень; план реагування при виникненні пожеж в екосистемі; план реагування при припиненні руху автомобільного транспорту внаслідок впливу стихійного природного явища; план реагування при загрозі та виникненні аварій в системах життєзабезпечення населення; план реагування на медико-біологічні НС та ліквідацію їх наслідків nf план реагування при виявленні вибухонебезпечних предметів.

 Відділом з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконавчого  комітету міської ради зазначається, що такі плани визначають оцінку можливої обстановки при виникненні НС, аналіз масштабів НС, організація оперативного реагування на НС, організація взаємодії, організація управління та є основним планом дій в разі виникнення НС:

«Також наявні, затверджені та щорічно підлягають перегляду наступні плани: План евакуації населення; План цивільного захисту на особливий період; Мобілізаційний план. Слід відмітити, що дані плани мають відповідні грифи та інформацію з обмеженим доступом. Щорічно розробляється План цивільного захисту громади (так в цьому році затверджено рішенням виконкому План ЦЗ на 2022 рік) згідно якого проводяться ряд заходів, запланованих, затверджених та узгоджених з КОДА у сфері ЦЗ, а саме:

1. Заходи щодо удосконалення міської ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Київської області

2. Заходи з підготовки та визначення стану готовності до виконання завдань за призначенням органів управління,сил та засобів територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту Київської області

 3. Заходи з контролю за додержанням та виконанням вимог законодавства з питань техногенної та пожежної безпеки, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

4.Заходи щодо підготовки керівного складу і фахівців, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів цивільного захисту, та населення до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій, тощо.

Навчання діям у надзвичайних ситуаціях здійснюється:

– за місцем роботи – працюючого населення;

– за місцем навчання – дітей дошкільного віку, учнів та студентів;

– за місцем проживання – непрацюючого населення».

«Хотілося б відмітити, що навчання працюючого населення діям у разі виникнення надзвичайних ситуацій забезпечується керівниками підприємств – керівниками цивільного захисту об’єктів (підприємства) або їх заступниками чи відповідальною особою за цивільний захист такого об’єкту. Слід відмітити, що керівники підприємств, установ та організацій громади проходять такі навчання  в Броварських територіальних курсах цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Київської області та отримують відповідні посвідчення про пройдені навчання та наявні знання та кваліфікацію в сфері ЦЗ»– додає Віктор Жарко.

Повідомляється, що також відповідні знання отримують директори та вчителі (педагоги) з безпеки життєдіяльності освітніх навчальних закладів громади, які проводять відповідні уроки, розмови, бесіди та інформаційний матеріал для здобувачів освіти, згідно розроблених планів міністерством освіти та науки України. Директорами закладів освіти спільно з ДСНС, органом місцевого самоврядування розробляються  плани евакуації на випадок виникнення надзвичайних ситуацій, пожеж тощо. 

Організація навчання дітей дошкільного віку, учнів та студентів здійснюється згідно із затвердженнями і погодженими ДСНС навчальними програми з вивчення заходів безпеки, способів захисту від впливу небезпечних факторів, викликаних надзвичайними ситуаціями, надання до медичної допомоги.

Навчання непрацюючого населення забезпечується мережею консультаційних пунктів Переяславської міської територіальної громади, а саме:

№ з/пНайменування підприємств, установ та організаційМісце розташування
1Виробниче управління житлово-комунального господарствавул. Гімназійна,35, м. Переяслав, Бориспільський р-н
2Гайшинський старостинський округ Переяславської міської територіальної громадис. Гайшин Бориспільського району
3Гланишівський старостинський округ Переяславської міської територіальної громадис. Гланишів Бориспільського району
4Вовчківський старостинський округ Переяславської міської територіальної громадис. ВовчківБориспільського району 
5Великокаратульськтий старостинський округ Переяславської міської територіальної громадис. Велика КаратульБориспільського району 
6Мазінський старостинський округ Переяславської міської територіальної громадис. Мазінки Бориспільського району 
7Демянецький старостинський округ Переяславської міської територіальної громадис. Демянці Бориспільського району

         Інформація щодо наявних захисних споруд цивільного захисту громади постійно публікуються на сайті міської ради, на офіційній сторінці соціальної мережі Facebook, місцевих ЗМІ.

ВІДОМОСТІ

наявності протирадіаційних укриттів в межах Переяславської міської територіальної громади

станом на 25.01.2022 року

№п/пБалансо-утримувач(власник) Адреса розташуванняМісткість,осібПлощакВ.м.Примітка (використання у мирний час)
123456
1ТОВ «НУС»м. Переяслав вул.Б.Хмельницького,32260149,8сховище
2 ПАТ «Укртелеком»м.Переяслав проспект Червоноармійців, 21/1.4537,5комора цеху
3Центр професійно технічної освіти   м. Переяславвул. Можайська,5.713364,36комора майна ЦПТО
4Центр професійно технічної освіти   м. Переяслав вул. Можайська,5.720 624спортзал
5Відділ  поліції №1 (м. Переяслав) Бориспільського районного управління поліції ГУ НП  в Київській обл. Переяславвул. Магдебурзького права,25440220спортзал
6Заклад дошкільної освіти «Сонечко»м. Переяслав вул. Гімназійна, 15.400771,55комора дитячого садочку
7КП ВУЖКГм.Переяслав,вул. Богданова,2/1410377ПРУ
8Заклад дошкільної освіти «Золотий ключик»м. Переяслав вул. Миру,64а140250комора
9КНП «Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування»м. Переяслав вул. Б.Хмельницького,137.110218комора
123456
10КНП «Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування»м. Переяслав вул. Б.Хмельницького,137.320758учбовий клас
11КНП «Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування»м. Переяслав вул. Б.Хмельницького,137.180426комора майна
12КНП «Переяславська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування»м. Переяслав вул. Б.Хмельницького,137.6201424комора майна
13Гайшинська гімназія Переяславської міської ради с. Гайшин Переяславська міська ТГ 5083Підвал загальноосвітньої школи 
14Підвал закладу дошкільної освітис.ДемянціПереяславська міська ТГ  200Підвал дитячого садка

Примітка. Для захисту людей від деяких факторів небезпеки, що виникають внаслідок надзвичайних ситуацій у мирний час, та дії засобів ураження в особливий період також використовуються споруди подвійного призначення та найпростіші укриття.

Довідково. Споруда подвійного призначення – це наземна або підземна споруда, що може бути використана за основним функціональним призначенням і для захисту населення (підвали багатоповерхових будинків та погреби в приватних будинках).

Найпростіше укриття – це фортифікаційна споруда, цокольне або підвальне приміщення, що знижує комбіноване ураження людей від небезпечних наслідків надзвичайних ситуацій, а також від дії засобів ураження в особливий період.

А ЯК ЩОДО МОЖЛИВОГО ЗАТОПЛЕННЯ, ПРОРИВУ ДАМБИ І Т.Д.?

Створена постійна комісія при Київській обласній державній адміністрації з відповідними організаціями Київської області, яка в разі виникнення надзвичайної ситуації приймає рішення та вчення відповідні дії по спуску води на нижніх рівнях Дніпра.

         Рішенням виконавчого комітету міської ради створено та  організовано роботу комісії з питань евакуації при виконавчому комітеті міської  ради.         Таке рішення постійно оновлюється в частині  списків особового складу комісії з питань евакуації, уточнюються номера їх телефонів (домашній, робочий, мобільний) та адресу проживання для оперативного реагування в разі необхідності.

         Головою комісії з питань евакуації при виконавчому комітеті Переяславської міської ради визначено СТЕПАНЕНКО Оксану Серафимівну – заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради (соціально-гуманітарного напрямку).

Згідно Плану евакуації населення при загрозі затоплення визначені наступні пунки збору для евакуації населення, а саме: мікрорайон Карань- пункт збору клуб «Карань» по вул. Героїв Дніпра, евакуюються в ЗОШ №5., район Підварок – пункт збору біля Університету Григорія Сковороди в Переяславі, евакуюються в ЗОШ №4 та ГСЦУ, район ТОВ «КОСТАЛ»  пункт збору на авто стоянці навпроти ТОВ «КОСТАЛ», евакуюються в ТОЧМАШ, мікрорайон Лагеря – пункт збору перехрестя вулиць Лагерна та Кооперативна, евакуюються в ЦПТО.

На території Переяславської міської територіальної громади встановлено  5 електросирен оповіщення з використанням встановлених блоків GSM керування, а саме: Завод «Продтоварів», ТОВ «Переяслав молпродукт», КМФ ПАТ «Укртелеком»,  ЦМД-3 ДМД325/1, ТОВ «НУС» та Телефонно-телеграфній станції (ТТС).

На будівлі   комунального закладу «Переяславський центр культури і мистецтв” Переяславської міської ради встановлено  сигнально-гучномовний пристрій (гучномовець). Засобами оповіщення також слід вважати церковні дзвони та активна робота депутатського корпусу у відповідності до територіального розмежування закріпленого з кожним з них.

Головний спосіб оповіщення населення про дії при виникненні надзвичайних ситуацій – це передача повідомлення по мережі провідного мовлення (через зовнішні гучномовці), а також через мережі радіомовних станцій і телебачення, пересувні автомобілі, оснащені гучномовцями. Для привернення уваги населення в екстремальних випадках перед передачею інформації включаються сирени та інші сигнальні засоби.

ЗАПАМЯТАЙТЕ! СИРЕНА І ПЕРЕРИВІСТІ ГУДКИ ІНШИХ СИГНАЛЬНИХ ЗАСОБІВ ОЗНАЧАЮТЬ СИГНАЛ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ – «УВАГА ВСІМ !».

Почувши такий сигнал, негайно увімкніть радіоприймач або телевізор (канали «Перший», «1+1», «НТН», місцевий канал ) і слухайте повідомлення центральних та місцевих органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів з питань надзвичайних ситуацій.

На кожний випадок надзвичайних ситуацій підготовлено варіанти повідомлень на можливі надзвичайні ситуації. Після подачі звукових сигналів (сирени, гудки тощо) передається мовна інформація про надзвичайну ситуацію. Вислухавши повідомлення кожний громадянин повинен діяти без паніки і метушні у відповідності з отриманими вказівками.

ПОВІДОМЛЕННЯ ВКЛЮЧАЄ: інформацію про надзвичайну ситуацію, місце і час виникнення надзвичайної ситуації, територію (райони, масиви, вулиці, будинки тощо), яка потрапляє в осередки (зони) ураження, порядок дій при надзвичайних ситуаціях, інша інформація.

КОЖНИЙ ГРОМАДЯНИН, який знаходиться на роботі, він повинен виконувати всі розпорядження керівника цивільного захисту суб’єкта господарської діяльності у відповідності з планом цивільного захисту, а також приймати участь у проведенні аварійно-рятувальних робіт у складі формувань або за вказівками органів управління цивільного захисту.

ЯКЩО ГРОМАДЯНИН ЗНАХОДИТЬСЯ ВДОМА, при виникненні надзвичайних ситуацій, він повинен:

– тримати вдома постійно увімкненими радіоприймач та телевізор для того, щоб слухати розпорядження і вказівки центральних та місцевих органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів з питань надзвичайних ситуацій;

 – повідомити про отриману інформацію сусідів;

– постійно тримати при собі засоби індивідуального захисту, а також медичну аптечку, документи (паспорт, військовий квиток, документи про освіту, свідоцтво про народження дітей, пенсійне посвідчення, трудову книжку та інше), гроші, засоби зв’язку, предмети особистої гігієни, запас їжі та води;

– провести у квартирі (домі) протипожежні профілактичні заходи (виключити газ, водопостачання, електропостачання та інше), підвищити захисні властивості квартири: зачинити вікна, ущільнити їх;

– знати місце найближчого укриття (підвальне приміщення, паркінгу тощо) де можна укритися.
 

ЯКЩО СИГНАЛ ЗАСТАВ ВАС В ТРАНСПОРТІ, ГРОМАДСЬКОМУ МІСЦІ (магазині, театрі, на ринку тощо) негайно уважно і спокійно вислухати повідомлення, визначитись де поблизу знаходиться укриття і як найшвидше добратися і укритися в ньому, а якщо є час, якнайшвидше добратися до дому і діяти у відповідності з отриманими вказівками.

Більше загальнонаціональних деталей з цього приводу у цій методичці на випадок надзвичайної ситуації або війни:

[dflip id=”9038″ ][/dflip]

«proSLAV» наполегливо просить Вас зберігати спокій та здоровий глузд та чітко фільтрувати інформаційні потоки що вас оточують. З усього видається, що органи місцевого самоврядування проводять всі необхідні заходи, розрахунки, уточнення і т.д. задля збереження найціннішого для кожної людини – це життя, здоров’я та забезпечення сталого функціонування життєдіяльності громади загалом. 

Exit mobile version