«За чотири місяці отримали 300 повідомлень про розшук дітей – знайшли усіх»: перше інтерв’ю нового очільника поліції Київщини

З вересня 2023 року поліцію Київщини очолює Анатолій Щадило – генерал поліції третього рангу. У великому інтерв’ю виданню «Київщина 24/7» головний поліціянт області розповів про перші результати своєї роботи, кримінальні розслідування та вплив війни на рівень злочинності в області. Proslav зібрав головні тези із цієї розмови.

«За чотири місяці отримали 300 повідомлень про розшук дітей – знайшли усіх»: перше інтерв’ю нового очільника поліції Київщини
Анатолій Щадило, фото «Київщина 24/7»

Про перші результати роботи

За словами керівника поліції Київської області, пріоритети в їхній роботі залишилися незмінними – це боротьба зі злочинністю та безпека громадян.

«Воєнний стан приніс для нашого суспільства нові виклики та ризики. Як от, наприклад протидія незаконному поводженню зі зброєю. У цій галузі ведеться постійна робота», – акцентував він.

Анатолій Щадило відзначив високий рівень діяльності поліції Київщини щодо протидії організованій злочинності та зауважив, що з вересня по грудень 2023 року до суду скерували 5 кримінальних проваджень за ознаками організованої злочинності (загалом же йдеться про 47 таких епізодів).

Ще одним ключовим напрямком діяльності поліції є документування наркозлочинів. Так, з вересня по грудень зафіксували 837 таких правопорушень. За ці чотири місяці поліція Київщини отримала 300 повідомлень про розшук дітей – правоохоронці знайшли усіх.

Для забезпечення поліцейської присутності у найвіддаленіших районах області відкрили 10 поліцейських станцій.  Окрему увагу Анатолій Щадило приділив роботі вибухотехніків Київщини. З вересня по грудень фахівці оглянули території загальною площею 764 220 кв.м.

Щадило також зазначив, що у поліції Київщини існує дефіцит працівників:

«Сьогодення впливає на відбір якісного кадрового потенціалу», – пояснив він.

«За чотири місяці отримали 300 повідомлень про розшук дітей – знайшли усіх»: перше інтерв’ю нового очільника поліції Київщини

Про рівень злочинності на Київщині

«Воєнний стан вніс свої корективи у діяльність поліції, а разом з тим змінилися, а точніше доповнилися завдання, які ставилися перед поліцейськими Київщини у повсякденній службі до війни. Ми продовжуємо нести службу у посиленому режимі «24 на 7», – наголосив Анатолій Щадило.

Начальник поліції додав, що, крім буденних справ охорони правопорядку, особовий склад долучається до стабілізаційних заходів, зокрема, пошуку та виявлення військових сил агресора, диверсійно-розвідувальних груп, проведення оперативно-профілактичних заходів.

«Так, з початку повномасштабного вторгнення рф, поліцією Київщини зареєстровано більш як 23 тисячі кримінальних проваджень за фактами злочинів, пов’язаних із війною, оскільки частина Київщини перебувала під окупацією», – роз’яснив він.

Збільшилася й кількість злочинів, пов’язаних із незаконним обігом зброї та наркотичних речовин. Але в цілому криміногенна ж ситуація в області контрольована, запевнив Анатолій Щадило.

Про розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів

За словами очільника поліції, з вересня до кінця грудня 2023 року розкрили 1 315 тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень.

Загалом правоохоронці спостерігають збереження позитивної тенденції щодо зменшення кількості зареєстрованих злочинів.

«За чотири місяці отримали 300 повідомлень про розшук дітей – знайшли усіх»: перше інтерв’ю нового очільника поліції Київщини

Про дії поліції під час ворожих ракетних атак

У разі отримання сигналу «повітряна тривога», наряди поліції мають завдання інформувати населення за допомогою гучномовців та аудіозаписів, попереджаючи про необхідність переходу до укриттів, каже Анатолій Щадило. Громадян, які не можуть самостійно пройти до захисних споруд через стан здоров’я, поліцейські супроводжують за їхньою згодою.

У разі руйнування об’єктів чи травмування громадян, поліція негайно прибуває на місце ворожої атаки. Поліцейські забезпечують охорону місця події та безперешкодний проїзд автомобілів екстрених служб, обмежують доступ сторонніх осіб та надають медичну допомогу постраждалим. За необхідності супроводжують потерпілих до медичних закладів.

Коли небезпека минає, інформують населення та патрулюють визначену територію.

«Спеціалісти-криміналісти фіксують наслідки обстрілів окупантів. Також на місцях працюють слідчо-оперативні групи, які документують та приймають заяви від громадян щодо пошкодженого майна», – розповів поліціянт.

Про протидію домашньому насильству

Відповідаючи на питання, Анатолій Щадило розповів, що в Київській області створили сектори з протидії домашньому насильству у трьох районних управліннях, а саме Бориспільському, Білоцерківському та Броварському. У 2024 році планують створення нових секторів.

Про впровадження проєкту «Офіцери служби освітньої безпеки»

За словами Анатолія Щадила, основна мета цього проєкту – попередити можливі ризики у навчальних закладах. Офіцер служби освітньої безпеки відповідатиме за унеможливлення проникнення сторонніх осіб та пронесення небезпечних предметів у приміщення шкіл.

«Проєкт першочергово розпочне функціонувати у регіонах, які наближені до зони бойових дій, поблизу російського та білоруського кордонів, там де проводиться очне й змішане навчання. На Київщині ж нині визначили 9 освітніх закладів, які потребують впровадження проєкту», – деталізував він.

Про плани на рік

У 2024 році керівник поліції Київщини планує зосередити увагу на реалізації проєкту «Поліцейський офіцер громади», аби люди у віддалених районах області почувалися в безпеці.

«Однією ж з головних цілей залишається досягнення взаємодії та довіри з населенням, його належний захист та створення ще більш міцного безпекового середовища», – підсумував він.

Нагадаємо, на забезпечення поліцейського офіцера громади Переяславська міська рада планує виділити 180 тисяч гривень.

Exit mobile version