За два роки в Україні зросла кількість людей з ПТСР – МОЗ

За даними Міністерства охорони здоров’я, за два роки зросла кількість українців з діагнозом ПТСР, інформує Proslav.

За два роки в Україні зросла кількість людей з ПТСР – МОЗ
За два роки в Україні зросла кількість людей з ПТСР – МОЗ

З 2022 року в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) було зафіксовано збільшення пацієнтів зі встановленим діагнозом «посттравматичний стресовий розлад» (ПТСР).

У 2023 році кількість людей з ПТСР зросла майже в 4 рази у порівнянні з даними за 2021 рік. А у перші місяці 2024-го року такий діагноз було встановлено у такої ж кількості людей, що й за весь 2021 рік.

Кількість пацієнтів з ПТСР в Україні

За даними НСЗУ, показники за роками мають такий вигляд:

У МОЗ підкреслили, що не лише війна, а будь-яка подія, що несе в собі загрозу смерті або цілісності, може стати передумовою для розвитку ПТСР.

«При цьому досвід переживання воєнних дій не обов’язково призводить до такого діагнозу. Це залежить від стійкості людини, обставин, наявної підтримки та інших факторів. Але, беззаперечно, повномасштабна війна значною мірою вплинула на життя і психічний стан українців», – кажуть у міністерстві.

За різними оцінками, ПТСР може розвиватися у 12–20% людей, які пережили травматичну подію або були свідками такої.

«Якщо взяти складні розлади, такі як ПТСР, є чітка світова статистика про плюс-мінус 15-20%, у яких він може розвинутися, якщо людина відчувала оцю величезну травматизацію. І частина з цих 20% може достатньо швидко відновитися — за рахунок гарної реабілітації, власної цілісності, – говорить директорка Центру психічного здоров’я та реабілітації “Лісова поляна” МОЗ України Ксенія Возніцина. – Не треба думати, що всім буде потрібне лікування, що у всіх буде ПТСР – це міф, який ми постійно розвінчуємо. Він буде у невеликої кількості людей».

Симптоми ПТСР

За даними МОЗ, на ПТСР страждають незалежно від статі і віку. Симптоми розладу можуть виникати в короткий або тривалий період після травматичної події – як правило, протягом перших трьох місяців.

Вони можуть проявлятися через:

«Для сформованого ПТСР характерне постійне переживання травми, тригери-нагадування, флешбеки, інтрузії – спогади з минулого, які втручаються в теперішнє і заважають жити. Це постійне повернення до травми, людину відкидає в ті події, – пояснює Ксенія Возніцина. – Є і повернення до минулого, і говорити про нього важко. Уникнення (згадувань про травмівну подію – ред.) – це найбільш характерний та небезпечний симптом».

При цьому варто розуміти, що ПТСР є здебільшого виліковним і успішно минає у більшості пацієнтів/ок. У разі появи перших симптомів необхідно якомога швидше звернутися по допомогу.

Наприклад, до свого сімейного лікаря або до сімейного лікаря в тому медичному закладі, який має договір з НСЗУ за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Стати батьками після смерті: президент підписав закон про збереження репродуктивних клітин військових.

Exit mobile version