Заклади освіти та охорони здоров’я відтепер мають закуповувати продукти харчування через систему Prozorro Market

Prozorro Market став обов’язковим інструментом для здійснення закупівель продуктів харчування закладами освіти, охорони здоров’я та іншими держзамовниками. Про це повідомили у Міністерстві економіки України, передає Proslav.

Заклади освіти та охорони здоров’я відтепер мають закуповувати продукти харчування через систему Prozorro Market

В установі зазначають, що заклади освіти, охорони здоров’я та інші держзамовники, що здійснюють публічні закупівлі за бюджетні кошти. За їхніми словами, відтепер купуватимуть низку продуктів, в першу чергу, за електронним каталогом.

До переліку товарів, які мають закуповуватися за каталогом, внесені, зокрема:

Як пояснила заступник Міністра економіки Надія Бігун, механізм закупівель за електронним каталогом – найбільш зрозумілий та доступний для замовників і постачальників. Рішення також сприятиме попередженню можливих зловживань та зменшить корупційні ризики під час закупівель.

Відповідні зміни до особливостей здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану (Постанова №1178) Уряд ухвалив на засіданні 9 лютого 2024 року. Умова діє на закупівлі вартістю 100 тис грн. та вище.

«Prozorro Market не лише є швидким, зручним, безпечним, з мінімальними затратами ресурсів замовника способом закупівлі, а й таким, де економія втричі перевищує показники відкритих торгів. Сума закупівель продуктів харчування у електронному каталозі вже перевищує 2 мільярди гривень, а протягом 2023 року кожна третя закупівля у системі відбулася з використанням нашого інструменту», – зазначає директор ДУ «Професійні закупівлі» Євген Якубовський.

Про що ще йдеться у Постанові Уряду

Передбачається, що в разі коли закупівля за електронним каталогом шляхом запиту пропозицій не відбулася, замовник може провести закупівлю на відкритих торгах, не збільшуючи при цьому очікувану вартість закупівлі. Або ж закупівлю шляхом запиту пропозицій з урахуванням особливостей здійснення публічних закупівель на період дії воєнного стану.

Цим же рішенням Уряд заборонив закупівлю товарів, робіт та послуг у фізичних та юридичних осіб з рф, білорусі та Ірану, у компаній, кінцевими бенефіціарами, чи власниками понад 10% акцій яких є громадяни цих країн. Винятки:

Тим часом в НБУ спрогнозували зростання цін на пальне у 2024 році. Яку вартість очікувати – відповідь за посиланням.

Exit mobile version