Замок на хвіртці: представники УПЦ (МП) у Переяславі не пустили військових до собору

У вівторок, 4 квітня, поруч зі Свято-Успенським собором у Переяславі зібралися ветерани АТО, військові ЗСУ та небайдужі переяславці. Вони хотіли помолитися за Україну та запитати священника щодо його позиції відносно російсько-української війни.

Кореспондент Proslav також був присутній на місці, бо у світлі останніх новин, пов’язаних з Києво-Печерською лаврою, дана подія мала суспільну значущість.

Натомість на хвіртці входу у Свято-Успенський собор був повішений замок, а віряни зі священниками УПЦ (МП) зачинилися на подвір’ї церкви та ігнорували військових. Погукавши святих отців, які начебто не чули військових, хлопці залишили територію поряд з собором, уникаючи провокацій.

Варто зазначити, що будівля і земля належить Переяславській громаді та 23 червня 2022 року громада Переяслава 136-ма голосами ухвалила рішення про перехід парафії Свято-Успенського кафедрального собору до лона ПЦУ.

Натомість протягом 9 місяців з цього часу у будівлі храму править протоієрей Іван Гайдучок (старший) і отець Іван Гайдучок (молодший), які все ще підпорядковані УПЦ (московського патріархату).

Більше того, 19 травня 2022 року сесія Переяславської міської ради одноголосно прийняла рішення щодо заборони діяльності УПЦ (МП) на території громади. Але, як ми побачили сьогодні, священники московського патріархату все ще збирають людей та проводять служби у храмах.

Proslav знайшов релігійну організацію у відкритому реєстрі Опендатабот і відповідно до результатів зборів релігійної громади, які підтримали перехід по ПЦУ, 12 грудня 2022 року релігійна організація змінила назву на «РЕЛІГІЙНА ГРОМАДА СВЯТО-УСПЕНСЬКА ПАРАФІЯ КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ) М. ПЕРЕЯСЛАВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» та змінився керівник з Гайдучка Івана Мироновича на Поліжака Івана Петровича.

Простими словами, наприкінці минулого року відбувся юридичний перехід релігійної громади й зміна керівника. Зараз де-юре вона є церквою Православної Церкви України з українським священником, але де-факто там служать все ті ж священники УПЦ (МП).

Нагадаємо, за висновками експертизи, УПЦ залишається структурним підрозділом РПЦ і зберігає з нею церковно-канонічні зв’язки.

Тим часом на в’їзді до Києва прикордонники зупинили п’яного священника УПЦ МП з російськими документами. Відео – у нашому матеріалі.

Exit mobile version