Зарплати медиків, реструктуризація відділень, доля пологового: перше інтерв’ю нового директора Переяславської лікарні Ігоря Гомоная

У січні 2024 року директором Переяславської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування став 40-річний ортопед-травматолог Ігор Гомонай. В першому інтерв’ю на новій посаді Ігор Васильович розповів Proslav про роботу медзакладу, проблеми та першочергові плани розвитку.

Зарплати медиків, реструктуризація відділень, доля пологового: перше інтерв’ю нового директора Переяславської лікарні Ігоря Гомоная
директор Переяславської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування Ігор Гомонай

– Ігоре Васильовичу, десять років тому Ви працювали у цій лікарні ортопедом-травматологом. Як минули перші півтора місяця на посаді директора?

– Здається, що минуло значно менше часу, бо більшість лікарів, з якими ми тоді працювали, залишились і це дуже приємно. У колективі панує дружня атмосфера, між медиками гарні відносини. Мені комфортно, сподіваюся, що і їм теж (усміхається). Я налаштований оптимістично. Мені точно небайдужа доля лікарні і маю надію, що ця небайдужість передаватиметься і колективу, і жителям міста. Принагідно хочу подякувати міському голові Вячеславу Володимировичу Саулку за можливість повернутися працювати в рідну лікарню.

– Як Ви оцінюєте стан справ у лікарні на момент Вашого призначення?

– Є багато системних проблем, над вирішенням яких потрібно працювати. У першу чергу пов’язаних із матеріально-технічним забезпеченням, станом комунікацій. Практично щодня в нас стаються пориви та пошкодження, які потрібно ремонтувати.

Були складнощі і через те, що на момент мого призначення на рахунку закладу практично не було коштів, до того ж була затримка фінансування з боку Національної служби здоров’я України на початку року, і півтора місяця колектив не отримував заробітну плату.

Зарплати медиків, реструктуризація відділень, доля пологового: перше інтерв’ю нового директора Переяславської лікарні Ігоря Гомоная

– Чи правда, що медиків торкнулися урізання зарплати?

– НСЗУ здійснює виплати залежно від кількості пацієнтів та об’єму наданих послуг. Коли ці показники достатні для того, щоб покрити зарплатний фонд, заробітна плата відповідає постанові уряду щодо нарахування 20 тисяч гривень лікарям і 13 500 гривень медсестрам. Якщо заклад не надає достатньо послуг, щоб заробити цю суму, нарахування здійснюється відповідно до рівня мінімальної зарплати.

Коли лікарня була опорним закладом для лікування хворих на COVID, цей пакет непогано фінансувався і проблем з виплатою зарплат не було. Мінімальне фінансування буде. Зараз ми поки не досягли того рівня, щоб відновити виплати лікарям і медсестрам на рівні, передбаченому постановою уряду. Це залежить і від готовності колективу до змін, до впровадження нових методик, і від керівництва – як ми будемо розвивати систему контролю якості надання медичної допомоги, і від фінансування на додаткові інструментальні методи та закупівлю обладнання.

– Чи на всі пакети послуг укладені договори з Національною службою здоров’я України на цей рік?

– У 2024 році, порівняно з минулим, ми втратили три пакети послуг: медична допомога при пологах, лікування інсультів і секційне дослідження. Наприкінці кожного року НСЗУ встановлює вимоги, яким має відповідати заклад задля отримання пакету послуг на наступний рік. Серед іншого, враховуються кількість наданих послуг, штат, обладнання. Це уніфіковані вимоги, втім періодично критерії змінюються і не завжди є змога адаптуватися до них за виділений для цього період.

– Що означає для пологового відділення те, що лікарня не уклала договір з НСЗУ на медичну допомогу при пологах?

– Це означає, що фінансування відділення має здійснюватися за рахунок діяльності інших відділень або інших надходжень.

– Тобто про ліквідацію пологового не йдеться?

– Наразі про закриття пологового відділення немає мови. Це чітка позиція голови Переяславської громади і голів інших громад-співзасновників лікарні. Вони всі переживають за це відділення, тому прийняли рішення, що будемо докладати всіх зусиль навіть не просто зберегти, а вдосконалити його. Будемо працювати над покращенням умов, щоб перебування жінок було комфортнішим. Звертатимемося до спонсорів і меценатів, щоб отримати нове оснащення. Сподіваємося, що за рахунок спільної ефективної роботи колективу, керівництва закладу, голів громад і населення зможемо досягти результату і отримати пакет послуг на пологи у 2025 році.

– А щодо двох інших пакетів послуг, за якими не уклали договір?

– Незважаючи на відсутність пакету по лікуванню інсульту, ми продовжуємо лікувати пацієнтів, практично всі ліжка у неврологічному відділенні зайняті (за 2 місяці 2024 року пролікували 31 пацієнта з інсультом). Хочу висловити подяку лікарям і співробітникам. Докладаємо зусиль, щоб все таки відновити даний пакет в цьому році. Щодо пакету «Секційне дослідження», НСЗУ змінила деякі вимоги щодо працевлаштування лікаря патологоанатома і ми поки що не можемо юридично відповідати цим вимогам.

– Минулого року великого резонансу в Переяславі набула тема закриття стоматологічної поліклініки. Чи надають у лікарні стоматологічні послуги?

– На даний час у нас є два стоматологи, які структурно відносяться до консультативно-діагностичної поліклініки. Вони надають пацієнтам невідкладну допомогу в ургентних випадках та залучені у ВЛК. Є кілька варіантів використання будівлі стоматологічної поліклініки і загалом розвитку стоматологічної служби – поки що це питання вирішується.

стоматологічна поліклініка Переяслав

– Яка ситуація в решті відділень?

До інфекційного, терапевтичного, неврологічного, педіатричного, кардіологічного відділень не маю ніяких зауважень – працюємо у штатному режимі.

– Чи є у подальших планах ремонт відділень?

– На мою думку, основною проблемою лікарні є те, що відділення розкидані по різних корпусах. Відповідно, передусім слід провести реструктуризацію і оптимізацію.

Скажімо, у нас є прекрасне приймальне відділення, реконструйоване кілька років тому. Однак воно не функціонує повноцінно, тому що в цьому ж п’ятиповерховому корпусі, де розміщені терапевтичні відділення, відсутні хірургія, реанімація і операційний блок. Тому в цьому корпусі було б добре розмістити відділення хірургічного профілю. Таким чином ми матимемо можливість обстежити пацієнта у приймальному відділенні, а далі, якщо його стан потребує стаціонарного лікування хірургічного профілю, доправити ліфтом у те чи інше відділення – в реанімацію чи навіть в операційну.

Зарплати медиків, реструктуризація відділень, доля пологового: перше інтерв’ю нового директора Переяславської лікарні Ігоря Гомоная

Наразі вже розроблена проектно-кошторисна документація на ремонт п’ятого поверху. На черзі пошук фінансування.

– А як зараз працює травматологічна служба?

– У складі хірургічно-травматологічного відділення є 10 травматологічних ліжок. Травматологія однозначно має працювати, бо надходять багато пацієнтів з травмами, після ДТП. А від першої допомоги залежить результат довготривалого лікування, в тому числі у разі переводу пацієнта у вищий кластерний або надкластерний заклад. Звісно, прагнемо до покращення всієї хірургічної служби.

Зарплати медиків, реструктуризація відділень, доля пологового: перше інтерв’ю нового директора Переяславської лікарні Ігоря Гомоная

– Розкажіть про кадрове забезпечення лікарні.

– Проаналізувавши діяльність кожного підрозділу, я поки не бачу необхідності кадрових перестановок. Безперечно, зміни в тому чи іншому форматі будуть. Є напрямки, на яких ми не маємо кадрового запасу, є ті, на яких лише один лікар. Це може вплинути і на наявність того чи іншого пакету послуг від НСЗУ, оскільки служба аналізує кількість лікарів.

Звичайно, ми розуміємо, що лікарський склад треба омолоджувати. Ректор переяславського університету погодився посприяти у забезпеченні житлом молодих спеціалістів, які побажають пов’язати майбутнє з нашим закладом. Я думаю, що й наш колектив докладатиме максимум зусиль, аби люди, які приїхали з інших регіонів, закохалися в Переяслав і працювали у лікарні.

Зарплати медиків, реструктуризація відділень, доля пологового: перше інтерв’ю нового директора Переяславської лікарні Ігоря Гомоная

– Як працюватимете над покращенням умов у лікарні?

– Безпека і комфорт пацієнтів – це те, над чим нам потрібно працювати у першу чергу. Люди хочуть не просто отримати якісні медичні послуги, а й перебувати у зручних умовах під час лікування. Щоб у палаті був холодильник, душ, безкоштовний інтернет. Наявність комфорту впливає на вибір лікувального закладу. І в цьому плані ми, на жаль, поки не можемо скласти конкуренцію іншим установам. Я дякую всім благодійникам, які допомагають нам інструментами, продуктами харчування, меблями. Зекономлені кошти ми можемо спрямувати на зарплати лікарям, медсестрам, молодшим медичним сестрам чи купити обладнання.

Через підписання меморандумів про співпрацю з іншими закладами, зокрема, столичними будемо залучати фахівців, які надаватимуть спеціалізовану допомогу в нашій лікарні. Це і для пацієнтів буде зручно, бо не потрібно їхати до іншого міста, і корисно для наших молодих лікарів, які перейматимуть новий досвід.

Задля покращення інвестиційної привабливості нашого закладу і з метою мінімізації навіть потенційних натяків на корупцію, планую ініціювати створення наглядової ради. Це також є однією з вимог міжнародних донорів, а ми маємо на меті працювати у напрямку отримання грантів. На наступних зустрічах з головами громад-співзасновників обговоримо це питання.

Дякую очільникам Переяславської, Студениківської, Ташанської, Дівичківської та Циблівської громад, які з моменту мого призначення завжди приходять на допомогу. З кожним спілкувався особисто, бачу їхню зацікавленість у розвитку лікарні.

А також зазначу, що всі важливі події та оновлення лікарні, ми оприлюднюємо на фейсбук-сторінці закладу. Інформування громадськості – ще один важливий напрямок нашої роботи, тож запрошую всіх приєднатися.

Нагадаємо, акушерсько-гінекологічне відділення переяславської лікарні отримало нове оснащення від благодійників.

Exit mobile version