Завдяки співпраці Переяславської міськради, підприємців та ЦПТО, заклад освіти модернізує швейну майстерню: на це спрямують понад 6 млн грн

На початку березня стало відомо про те, що міський голова Переяслава Вячеслав Саулко разом із заступниками відвідали місцевий центр професійно-технічної освіти. Тоді представники влади та закладу домовились про співпрацю, яка, як виявилось, принесла вагомі результати, інформує Proslav.

Завдяки співпраці Переяславської міськради, підприємців та ЦПТО, заклад освіти модернізує швейну майстерню: на це спрямують понад 6 млн грн
Завдяки співпраці Переяславської міськради, підприємців та ЦПТО, заклад освіти модернізує швейну майстерню: на це спрямують понад 6 млн грн

Під час чергової сесії, яка відбувалась у четвер, 21 березня, заступниця директора ЦПТО з навчально-виробничої частини й депутатка місцевої ради Ірина Слюсар подякувала за спільні напрацювання й розповіла чудові новини. За її словами, місцевий заклад професійно-технічної освіти модернізує швейний центр.

Наш кореспондент після закінчення засідання вирішив поспілкуватися з освітянкою й розпитати детальніше про майбутнє оновлення.

Фото: заступниця директора ЦПТО з навчально-виробничої частини й депутатка місцевої ради Ірина Слюсар / Proslav

Оновлення закладів професійно-технічної освіти відбувається по всій Україні

За її словами, наразі відбувається оновлення й модернізація матеріально-технічної бази закладів професійно-технічної освіти по всій Україні. Зокрема, й у Київській області.

«Щороку запускається проект, куди ми подаємо заявки на участь для створення навчально-практичного центру за певним напрямом професійної діяльності. Наприклад, у нашому закладі вже створено два таких центри: з ремонту та обслуговування електроустаткування й сільськогосподарського виробництва», – розповіла пані Слюсар.

Вона пояснила, що, в першу чергу, увага приділяється оновленню матеріально-технічної бази зі встановленням сучасного обладнання. Окрім цього, відбуваються ремонти приміщень.

Оновлення швейного центру – результат співпраці місцевої влади, підприємництва та закладу освіти

За словами Ірини Володимирівни, цього року їхній навчальний заклад вирішив оновити базу швейного центру. Для цього вони заручились підтримкою бізнесу в обличчі Олексія Дикого та органів місцевого самоврядування.

«Цього року ми вирішили оновити базу швейного напряму. Ми навчаємо кравців, вишивальників, швачок тощо. Це все різні професії. І от у нас дещо застаріла база. Тож, ми вирішили подати заявку у конкурсі саме за цим напрямом. Вимоги до нього оновилися. Потрібно було обрахувати не лише ціну нового обладнання, виділити приміщення, а й заручитися підтримкою підприємства (роботодавця). У цьому нам допоміг Олексій Дикий, підписавши навчальний план і надавши лист підтримки, у якому зазначив, що такі спеціалісти дійсно необхідні у нашій громаді. Також на їхньому підприємстві буде організовано базу для проходження виробничої практики студентів», – зазначила вона.

Окрім цього пані Слюсар зазначила, що цього разу однією з вимог конкурсу було заручення підтримки від міської ради Переяслава.

«Тож, я звернулася до міськради, де мені відразу надали підтримку без зайвих запитань. Ми затвердили меморандум про співпрацю між міською територіальною громадою та нашим закладом. У ньому передбачено різні заходи освітнього характеру та професійного спрямування. Також міська рада надала нам лист підтримки, у якому підтвердила, що на території громади є професійний заклад, у якому навчається 82% учнів саме з Переяслава та навколишніх сіл, які входять до її складу», – розповіла заступниця директора ЦПТО з навчально-виробничої частини й додала, що міська рада завжди підтримує навчальний заклад й продовжується відповідна співпраця.

Нещодавно, зі слів Ірини Володимирівни, міський голова Переяслава Вячеслав Саулко відвідав заклад освіти, підтвердив правильність дій щодо розвитку останнього й подарував три сучасних універсальних швейних машинки. Вона зазначила, що обладнання вже використовується й отримує позитивні відгуки від майстринь.

Що оновлять у швейному центрі Переяславського ЦПТО

Пані Слюсар зазначила, що за умовами конкурсу, навчальний заклад самостійно прорахував вартість поточного ремонту, ціну та кількість необхідного обладнання.

Кошти на реалізацію модернізації будуть надаватися з двох напрямків – за рахунок державної субвенції та бюджету Київської обласної ради.

«Ми це все обраховуємо, подаємо заявку до Департаменту. Останній розглядає наше звернення й перевіряє відповідність до усіх умов конкурсу. Одним з яких є кількість учнів, яка має перевищувати 300 осіб. А у нашому закладі на сьогодні навчається 568 здобувачів освіти. Надалі загальна сума розділяється між бюджетами: щось буде покриватися з державного бюджету, а щось з обласного», – поділилась деталями Ірина Володимирівна.

Вона розповіла, що загальна сума модернізації швейного центру складе 6 мільйонів 425 тисячі 300 гривень. З державного бюджету за субвенцією виділять 3 мільйони 80 тисяч гривень.

Нагадаємо, переяславський ЦПТО розпочав прийом заяв вступників на 2024-2025 навчальний рік. Які професії пропонують опанувати – за посиланням.

Тим часом у Переяславській міській раді проголосували за виділення 1 млн грн на закупівлю необхідного обладнання для однієї з бригад ТрО.

Exit mobile version