Зеленський підписав законопроект, що зменшує мобілізаційний вік до 25 років

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №9281, що зменшує мобілізаційний вік з 27 до 25 років. Повідомляє Proslav з посиланням на картку закону на сайті Верховної Ради.

Зеленський підписав законопроект, що зменшує мобілізаційний вік до 25 років
Зеленський підписав законопроект, що зменшує мобілізаційний вік до 25 років

Зменшення мобілізаційного віку в Україні

За цей закон парламентарі проголосували ще у травні 2023 року.

«У разі зменшення граничного призовного віку до 25 років призовні комісії матимуть достатньо часу (1-3 роки) на реалізацію виконання громадянами України військового обов’язку та призову їх на строкову військову службу», – йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

Водночас автори законопроекту зазначають, що перебування громадян на військовому обліку призовників до 27-років та необхідність щорічного прибуття їх до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки з метою підтвердження права на відстрочку від призову, а також проходження медичних оглядів (обстежень) призводить до значних фінансово-матеріальних витрат.

Електронний кабінет військовозобов’язаного

Водночас законопроект №10062 про електронний кабінет військовозобов’язаного теж підписано президентом.

«Проект Закону розроблено з метою законодавчого удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви (звернення) в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану», – пояснюють автори проекту закону.

Законопроект передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо.

Також завдяки цьому закону планують створити реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям.

Окрім цього, бде створено портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі.

Тим часом у Міноборони пояснили, що ще передбачає новий законопроект про мобілізацію, крім зменшення призовного віку. Детальніше – за посиланням.

Exit mobile version