Зевс: від грецької міфології до сучасності

Розпочнемо із загальновідомого. Зевс – це бог грому і блискавок у давньогрецькій міфології. Верховний бог Олімпу після Титаномахії. Третій син титана Кроноса, який їв своїх дітей.

https://whoiszeus.com.ua/

Зображення-образ Зевса з відкритих джерел

Що відомо про постать Зевса з міфології

Зевс народився у титана Кроноса, який був упевнений, що його діти одного разу повстануть проти нього і вб’ють. Можливо, йому було передбачено, що один із його синів принесе йому смерть. Тому, злякавшись власної смерті, титан велів своїй дружині приносити своїх дітей в жертву. Рея, мати Зевса, жахалась від цього.

За легендами, Кронос вже проковтнув п’ятьох дітей: Гестію, Деметру, Геру, Аїда та Посейдона. Щоб уникнути смерті останнього сина, замість свого третього сина жінка підсунула йому камінь, загорнутий у пелюшки. Вже сліпий Кронос, проковтнув камінь, не помітивши підміни.

Так, уникнувши смерті, Зевса віддали сестрам-німфам Адрастеї та Ідеї на острів Кріт, де його сховали в Козячій печері.

Після війни Зевса обрали Верховним богом Олімпу. Тоді, за його бажанням, було розділено Землю з єдиними братами: Зевс отримав землю і небеса, Посейдон – моря, а Аїд – землі мертвих.

Згідно з легендами, саме Зевс вперше з усіх богів переселяється на Олімп. Потім, боги наслідують його приклад.

Зевс – це бог з блискавкою в руках

Зевса часто зображують високим, сильним чоловіком із бородою, що сидить на троні і тримає блискавку в руці.

Однак в міфології індоєвропейських народів є чимало божеств, які наділені тими самими функціями, як і грецький Зевс. Громовержцями були римський Юпітер, прибалтійський Перкунас, слов’янський Перун та індійський Індра.

Згідно з міфами, біля трону Зевса є дві судини з дарами, які він посилає людям. Одна посудина містить добро. З нього бог обдаровує тих, хто вірний йому та приносить жертви. В іншому знаходиться зло, яке Зевс посилає безбожним людям.

Роль Зевса у сучасній культурі

Образ давньогрецького бога грому і блискавок часто використовують у сучасній культурі. Будь-то фільми, телесеріали, одяг з мас-маркету, дитячі іграшки або реклама.

Так, відомий австро-американський актор Арнольд Шварценегер знявся у комерційному ролику одного відомого автобренду.

Постер з реклами, у якій Арнольд Шварцнегер зображений в образі бога Зевса

Згідно з сюжетом реклами, грецький бог вирішив почати звичайне американське життя, спустившись з Олімпу. Однак, жити без турбот йому все ніяк не вдається. Хтось вічно його просить допомогти полагодити електричні пристрої, зарядити автівку тощо.

Проте, життя Зевса змінюється, коли той придбає собі новеньку електромашину.

Не цураються заробляти й виробники дитячих іграшок. Міфічний образ стародавнього бога блискавок і грому дуже до вподоби малечі. Зевс продається поряд з фігурками своїх «сусідів» по Олімпу.

А інколи розробники комп’ютерних ігор вмонтовують у свої сюжети героя з давньогрецької міфології. До прикладу, популярна гра DOTA 2 має персонажа з ім’ям Zeus. Як пояснюють розробники, цей персонаж – герой основи, який віддає перевагу центральній лінії. Своїми здібностями Zeus завдає багато магічної шкоди, що дозволяє швидко вбивати ворожих героїв.

Персонаж Zeus у грі DOTA 2

Образ Зевса настільки міцно засів у головах людей, що його ім’ям називають фірми по виготовленню спортивного одягу.

Так, є італійська кампанія Zeus, що спеціалізується з виготовлення різного спортивного одягу та інвентарю: футбольні м’ячі, рукавички, сумки, бар’єри та навіть батути.

Логотип фірми Zeus, яка виготовляє спортивні товари
Exit mobile version