Звільнено вже понад 1 530 населених пунктів: оперативна аналітика та втрати противника станом на 6 жовтня

Український народ уже 225 днів поспіль героїчно бореться у повномасштабній війні проти російського агресора. Сили оборони продовжують контрнаступ, звільняють українські землі від окупантів, успішно знищують живу силу й техніку ворога.

Звільнено вже понад 1 530 населених пунктів: оперативна аналітика та втрати противника станом на 6 жовтня

У Херсонській області загалом уже звільнено понад 50 населених пунктів, близько 3,5 тис. українських громадян врятовано з російської окупації.

ЗСУ вже офіційно підтвердили звільнення Любимівки, Хрещенівки, Золотої Балки, Біляївки, Українки, Великої Олександрівки, Малої Олександрівки й Давидового Броду. Останнє село особливо важливе, оскільки там росіяни створили великий укріпрайон, знищення якого дало нашим військам можливість швидше просуватися вперед.

Нацполіція відновила роботу у 1 200 населених пунктах, організовано 1 445 гуманітарних штабів, органи місцевого самоврядування запрацювали у 1 508 населених пунктах.

Що стосується критичної інфраструктури, то газопостачання відновлено у – 1 026, електроенергія – у 976, водопостачання та водовідведення – у 966, мобільний зв’язок – у 950 населених пунктах.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 06.10 орієнтовно становлять:

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському, Авдіївському та Криворізькому напрямках.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала понад десять ударів. Підтверджено ураження дев’яти районів зосередження озброєння та військової техніки, а також двох зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи протиповітряної оборони збили сім ворожих БпЛА. Шість із них – іранського виробництва.

Ракетні війська й артилерія за поточну добу уразили два пункти управління, дванадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, а також десять інших важливих об’єктів ворога.

Наголошується, що ці люди поповнюють обмінний фонд, а Україна суворо дотримується вимог Женевських конвенцій і гарантує безпеку всім, хто здався.

В ISW уточнюють, що український наступ перешкоджає спробам росії перекинути додаткові боєприпаси, резерви, мобілізованих людей і засоби оборони на передові позиції.

Крім того, українські сили продовжували просуватися в східній частині Харківської області на захід від Сватового, просуваючись за річку Оскіл і все більше загрожуючи російським позиціям у Луганській області.

Наші захисники вже неодноразово стикалися в бою з цими «воїнами», які або швидко гинуть, або здаються в полон. Вони розуміють, що в українській в’язниці їм точно буде краще, ніж у російській. 

Як раніше зазначали експерти, значна кількість втрат окупаційної армії зумовлена низьким рівнем медицини й відсутністю кваліфікованих медиків та необхідних препаратів. 

За даними військових, завдяки наводці партизанів за останні два на півдні було знищено 6 складів боєприпасів та три ворожі бази.

У Центрі наголошують, що які б результати на псевдореферендумах не малювали собі окупанти, вони залишаються ворогом на українській землі, де кожен українець наближає нашу перемогу.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

Глава держави зауважив, що перебуває на постійному звʼязку зі стратегічними партнерами України. Це перша розмова зі Столтенбергом відтоді, як Україна 30 вересня підписала заявку на вступ до Альянсу.  

«Скоординували подальші кроки на шляху євроатлантичної інтеграції України», – написав Президент.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, прийняття нашої держави в коло розвинених країн, насамперед є важливим маркером готовності України до вступу в ЄС та сигналом для іноземних компаній, що Україна – перспективне місце для інвестицій та розвитку бізнесу.

У вересні до UNITED24 у ролі амбасадорів приєдналися володарка премій «Оскар», «Еммі» та «Ґреммі» Барбра Стрейзанд та виконавець ролі Люка Скайвокера у «Зоряних війнах» Марк Гемілл. 

Тим часом у регіони України вирушила ще одна партія придбаних реанімобілів, наркозно-дихальні апарати, операційні столи та апарати зовнішньої фіксації, а на фронт — бойові дрони Warmate. 

Україну продовжують підтримувати люди з усього світу. 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

Сьогодні рф не контролює близько чверті Запорізької області, зокрема обласний центр — Запоріжжя, втрачає окуповані території на Херсонщині й Донеччині, розпочався контрнаступ ЗСУ і в Луганській області.

Речник президента Дмітрій Пєсков так і не вніс ясності в питання з територіями, він тільки більше заплутав усіх, заявивши, що росія нібито буде потім колис там радитися «з населенням». Однак усі ці заяви буквально з кожним днем усе більше схожі на маячню психічно хворих людей, бо вони не в’яжуться з елементарними законами міжнародного права й здорового глузду. 

Сьогодні ж на центральних телеканалах росії пропагандисти зізнаються, що російські солдати дивляться на екіпірування українців, «як аборигени», оскільки самі екіпіровані, «як працівники ЖКГ».

Таким чином навіть сама російська пропаганда визнає і факт неймовірного рівня корупції в російському війську, де в часи правління путіна зникло сотні мільярдів доларів, і факт того, що їхнє військо – це армія бомжів і «чмонь». 

Після початку мобілізації кількість оголошень про найм лікарів, медперсоналу, провізорів і підскочила в 2,5 рази порівняно із середніми значеннями літніх місяців. Попит безпосередньо на лікарів лише за перший тиждень призову до армії виріс на 10%.

Чисельно втрата кадрів наразі невелика, однак їдуть із росії насамперед ключові висококваліфіковані фахівці.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

У Пентагоні уточнили, що до нового пакету входять: 

Інформацію про схвалення санкцій підтвердила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Головним елементом санкцій є обмеження цін на нафту. 

«Новий пакет допомоги навряд чи буде останнім. Ми повинні бути готові підтримувати Україну ще довгий час», – запевняють в уряді.

Загальна вартість попередніх пакетів фінської допомоги оцінюється майже в 93 мільйони євро. 

Ці кредитні кошти буде надано на пільгових умовах під гарантії Великої Британії та Данії: термін погашення кредиту – 19 років із п’ятирічним пільговим періодом.  

Залучені кошти дозволять зберегти дієвість та стійкість функціонування української системи державного управління, надалі фінансувати нагальні соціальні потреби в умовах воєнного стану.

До нового пакета допомоги входить важка техніка, але подробиці Чехія оголошувати не буде з міркувань безпеки.

Глава чеського Міноборони зазначила, що експорт військової техніки до України лише у 2022 році перевищив 1,9 мільярда євро, а загальна допомога Праги Києву становить 4,2 мільярда євро.

У МОЗ зауважили, що ця вакцина призначена для бустерного щеплення тих, хто вже пройшов первинний курс вакцинації від COVID-19.

Препарат розвезли у більшість областей. Зокрема, по 23 тис. доз доставили в Тернопільську, Рівненську, Хмельницьку та Житомирську області, 40 тис. у Дніпропетровську, 34,5 тис. у Вінницьку, 20 тис. у Сумську, 17 тис. в Івано-Франківську, 11,5 тис. у Миколаївську, 8,6 тис. в Одеську, 5,7 тис. у Донецьку області.

Exit mobile version