Зв’язок на відстані: як допомогти дитині перенести розлуку з одним із батьків через війну

На жаль, повномасштабне вторгнення рф розлучило чимало українських сімей. Як допомогти дітям легше перенести цю розлуку та не втратити зв’язок з одним із батьків, розповіли в МОЗ, передає Proslav.

Зв’язок на відстані: як допомогти дитині перенести розлуку з одним із батьків через війну
Зв’язок на відстані: як допомогти дитині перенести розлуку з одним із батьків через війну

Чітко поясніть дитині ситуацію

Діти від природи егоцентричні: їм часто здається, що все, що робиться навколо, стосується безпосередньо їх. Якщо когось із батьків немає поруч, дитина може подумати, що її спеціально покинули, що вона зробила щось не так, що тато чи мама образилися на неї, і тому вони не поряд.

Тож у МОЗ рекомендують постійно повторювати дитині, що її люблять, що вона нічого поганого не зробила. Варто чітко пояснити причину, чому тата або мами зараз немає поряд.

Пояснюючи, що саме відбувається в країні, будьте чесними із дитиною та не обіцяйте того, в чому ви не впевнені. Наприклад, що війна закінчиться скоро, а тато/мама невдовзі повернеться.

Також не варто давати дитині зайві, важкі деталі і малювати їй найгірші сценарії, щоб підготувати до можливої втрати. З усіма негараздами потрібно справлятися мірою їхнього виникнення.

Зважайте на емоційний стан дитини

Частіше обіймайте дитину та розмовляйте з нею про її почуття. Також важливо, щоб дитина озвучувала свої емоції – це, наче, дає їй право відчувати те, що вона відчуває. Наприклад, якщо дитина каже: «Я сумую за татом», можна відповісти: «Я бачу, що ти сумуєш за татом. Це нормально. Я теж за ним дуже сумую. Він зараз захищає країну/вдома працює на перемогу і радіє, що ми в безпеці».

Емоційну напругу важливо перетворювати на дію, щоб прибрати відчуття безпорадності. Наприклад, запропонувати зробити щось для батька/матері: приготувати їхню улюблену страву, сфотографувати або й записати весь процес на відео і надіслати їм, намалювати картину, зробити якийсь виріб, вивчити віршик, а потім розказати його татові/мамі, придумати танець.

За можливості варто підтримувати телефонний або відеозв’язок батька/матері з дитиною. Пам’ятайте, що головне – не кількість, а якість. Домовтеся про дні та час для такого зв’язку.

Під час спілкування важливо не просто запитувати в дитини «як справи?», «що ти робив/робила?», а й говорити про конкретні речі та теми, які захоплюють дитину.

З підлітками тато/мама можуть домовитися, що вони подивляться одночасно той самий фільм, читатимуть по главі з однієї книжки, а потім обговорюватимуть їх.

Як не втратити зв’язок

Якщо зідзвони з дитиною проводити важко, тато/мама можуть записувати відео, як йдуть вулицею, годують котика чи собаку. Це дозволить дитині зосередитися на тому, що один із батьків робить зараз, а не на тому, що він/вона зараз далеко.

Також ви можете попросити дитину робити щось замість вас, поки ви не вдома: допомагати носити продукти, поливати квіти, мити посуд. Дитина відчує, що вона робить щось корисне і почуватиметься спокійніше.

Для підлітків теж дуже важливо відчувати свою значущість для інших, щоб підвищити впевненість у собі. Тож можна проговорити з підлітком, як він/вона може допомогти наблизити перемогу: плести маскувальні сітки, волонтерити, взяти під свою опіку тварину, яка залишилася без господарів.

Можна дати дитині сімейні фотографії, разом розглядати їх і згадувати якісь смішні та приємні історії. Підлітки можуть носити татову/мамину футболку чи джемпер, який буде нагадувати їм про них.

«Дуже важливо не втрачати надії, мріяти та планувати, що ви робитимете разом із батьком/матір’ю, коли знову зустрінетеся», – наголошують в МОН.

Як підготувати дитину до повітряних тривог під час навчання – читайте в публікації Proslav.

Exit mobile version