«Бокс вчить думати швидко і правильно»: у переяславському клубі «Боєць» тренують дітей з 6 років

Тренер Переяславської ДЮСШ Семен Грушецький має за плечима яскраву спортивну кар’єру – більше трьохсот поєдинків на рингу, звання майстра спорту України та переможця всеукраїнських і міжнародних турнірів. Майже 30 років тому його наставник Олександр Смірнов розгледів у ньому майбутнього чемпіона. Тепер вони разом виховують юних боксерів у клубі «Боєць», розповідає Proslav.

«Бокс вчить думати швидко і правильно»: у переяславському клубі «Боєць» тренують дітей з 6 років

Олександр Смірнов – один з найдосвідченіших і найвідоміших тренерів нашого краю. Майбутній спортсмен народився в російському місті Череповець, там ще 15-річним юнаком почав займатися боксом.

– Військову службу я проходив у спортивній роті на Забайкаллі. А після армії в 1988 році приїхав до Переяслава. Сподобалось, залишився. Зрештою одружився та й закорінився тут. Так і живу в Переяславі уже 35 років зі своїх 57, – каже Олександр Володимирович.

Олександр Смірнов розповідає, що біля витоків переяславського боксу стояв тренер Володимир Устюжанін – до нього він і пішов займатися, переїхавши сюди.

– Я тренувався і почав тренувати сам. Хоч мені був 21 рік, я вже мав 6 років спортивного досвіду. Допомагав Володимиру Прокоповичу. От як Семен Михайлович, будучи студентом, почав допомагати мені, – усміхається тренер.

Семен Грушецький прийшов на тренування до Олександра Смірнова в 1996 році, навчаючись у 5 класі. Тоді секція з боксу переїхала в новий зал у будівлі сьомої школи, яка тільки розпочинала роботу.

А в 2002 році, вступивши на факультет фізичної культури, спорту і здоров’я переяславського університету, перспективний боксер почав допомагати своєму наставнику, а заразом освоювати тренерську майстерність. Зараз вони обоє працюють тренерами клубу «Боєць» на базі Переяславської спортшколи.

У Семена Грушецького займаються дві групи – початкова і основна, загалом близько 75 вихованців.

– Запрошуємо усіх охочих, приймемо з радістю і хлопчиків, і дівчаток віком від 6 до 106 років, – усміхається Семен Михайлович.

У групі Олександра Смірнова тренуються юні спортсмени віком від 10 років, загалом близько 30 осіб.

– Бокс цей мій спосіб життя, – каже Олександр Володимирович. – Бокс вчить думати, коли летить у голову. І, на відміну від шахів, треба думати швидко і правильно. Усе дуже просто, так я і дітей навчаю: якщо думаєш повільно, не встигнеш зробити те, що потрібно, якщо думаєш неправильно – зробиш, але не те.

На запитання про своїх підопічних, якими найбільше пишається, Семен Грушецький відповідає:

– Вони всі достойні поваги. Зараз, можливо, більше в центрі уваги спортсмени, які стали чемпіонами Київської області – Станіслав Набок і Богдан Савенко. Усі проявляють себе, займаються на рівні та мають великі перспективи, просто комусь іноді щастить більше. Через місяць знову братимемо участь у чемпіонаті області, де відбиратимуть хлопців на участь у чемпіонаті України.

А найскладніше у тренерській роботі – спостерігати збоку, каже Семен Михайлович:

– Найскладніше – переживати за свого боксера на рингу. Спостерігати за спортсменом мені важче, ніж зробити самому. В клубі ми пропагуємо здоровий спосіб життя, вчимо дітей взаємодіяти, відчувати партнера і суперника. Вчимо знаходити спільну мову з людьми і застосовувати навички з боксу і в повсякденному житті. Але не дозволяємо ображати менших і слабших. Головна ціль – виховувати дітей здоровими фізично і морально.

Тренування в клубі «Боєць» проходять з понеділка по суботу з 15:00. Телефон для довідок та запису: +380638399107 (Людмила Іванівна Буряк, директорка ДЮСШ)

Читайте також про тренера з легкої атлетики Миколу Мальченка: «Мені говорили, що майстрів спорту можна виховати тільки в школах вищої майстерності. Це стало для мене викликом»

Exit mobile version