Чи варто в Україні очікувати масових відключень світла: експерти дали свої оцінки

На початку весни російські війська повернулися до тактики завдання ударів по енергетичній інфраструктурі України. Зокрема, 11 квітня було знищено Трипільську ТЕС на Київщині. Експерти відповіли, чи варто українцям очікувати масових відключень електроенергії цього року. Інформує Proslav з посиланням на «24 Канал».

Чи варто в Україні очікувати масових відключень світла: експерти дали свої оцінки
Чи варто в Україні очікувати масових відключень світла: експерти дали свої оцінки

Коли будуть відключення світла в Україні

У коментарі 24 Каналу експерт з енергетики та економіки Юрій Щедрін зауважив, що відключення електроенергії вже застосовано у деяких областях. Відтак, не виключено, що надалі цей процес буде масштабуватися.

«Це залежить від наступних кроків, що буде знищено ще і як впорається система. Зараз в нас є імпорт енергії, що нам допомагає, плюс сонячна погода, плюс відновлювальна енергія. Але як ми пройдемо період, коли будуть знищені навантаження, ніхто зараз не знає. Дуже ймовірно, що будуть проблеми і відключення. І велике питання, що буде у наступний опалювальний сезон, якщо не вдасться ці наслідки подолати», – зазначив він.

Водночас директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко додав попередню оцінку й припустив, що перші планові відключення світла по усій Україні можуть виникнути вже у липні-серпні 2024 року.

«В липні-серпні з одного боку будуть виведені в ремонт блоки АЕС та ТЕС для підготовки до зими. А з іншого боку, у нас буде пік споживання, пов’язаний з дуже спекотною погодою, бо скрізь збільшиться використання кондиціонерів. І тому в цей період прогнозується певний дефіцит потужності, що може призвести до планових відключень. А взимку цей дефіцит може ще зрости, оскільки взимку ще більше збільшиться споживання», – пояснив експерт.

Також, за його словами, відремонтувати на 100% пошкоджені об’єкти до зими – неможливо.

«Це неможливо через фізичні можливості. Проте відновити десь до 70% цілком реально. Особливо це стосується деяких ТЕС, але для цього потрібно розв’язати боргову проблему на балансуючому ринку. Тож потрібно посилити співпрацю з нашими міжнародними партнерами, у секторі фінансування», – сказав Омельченко.

Тим часом розповідаємо, що відомо про масовану ракетну атаку по Україні 11 квітня. Наслідки по областям – за посиланням.

Exit mobile version