Допомога по безробіттю: які виплати можна отримати у 2024 році

Обсяг допомоги безробітній людині залежить від страхового стажу, причини звільнення та розміру заробітної плати, яку вона отримувала на останньому місці роботи. На які виплати можна розраховувати, пише Економічна правда, передає Proslav.

Допомога по безробіттю: які виплати можна отримати у 2024 році
Допомога по безробіттю: які виплати можна отримати у 2024 році

Повідомляється, що під час дії воєнного стану виплати по безробіттю не можуть бути більшими за розмір мінімальної зарплати. З 1 квітня 2024 року – це 8 000 грн. До повномасштабної війни ця сума обмежувалася чотирикратним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2021 році – 9080 грн).

У 2023 році мінімальний розмір допомоги по безробіттю встановили на рівні 1 500 грн. Водночас для ВПО розмір допомоги дорівнює 2 500 грн.

Якщо страховий стаж за рік перед отриманням статусу безробітного становить менше ніж 7 місяців, то людина отримуватиме мінімальну допомогу від держави – 1 500 грн.

Як розрахувати свій страховий стаж? Страховий стаж обраховується як період, протягом якого людина або офіційний роботодавець сплачували Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Обчислюється у місяцях. Його можна розрахувати на сайті Пенсійного фонду, для чого слід авторизуватись і перейти у розділ «Дані з реєстру застрахованих осіб».

Також мінімальні виплати отримують:

Для людей, які раніше були працевлаштовані, розмір допомоги обчислюють у відсотках від середньої заробітної плати працівника за останні шість місяців роботи. Серед умов, які враховують:

Втім за будь-яких умов розмір допомоги по безробіттю не може бути більшим за 8 000 грн.

Виплата зазначених вище сум може тривати до 90 календарних днів (для осіб передпенсійного віку 58-59 років – 360 днів). Якщо ж людина отримує допомогу від держави понад 90 календарних днів, то з часом її розмір зменшуватиметься, йдеться в повідомленні.

У результаті, якщо людина не влаштується на роботу протягом 360 днів, виплати припиняють.

Як отримати статус безробітного?

Кожен українець, який з тих чи інших причин втратив роботу, має право на отримання державної допомоги по безробіттю. За даними Державної служби зайнятості, на 1 січня 2024 року статус безробітного мали понад 96 тисяч осіб.

Відповідно до закону «Про зайнятість населення», статус безробітного може отримати людина віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має доходів для забезпечення існування. Це зокрема:

У будь-якій з вказаних вище умов така людина має бути працездатною та бути готовою до пошуку роботи.

Подати заяву на отримання статус безробітного можна як у будь-якому центрі зайнятості, незалежно від місця реєстрації, так і в електронному форматі через портал державних послуг «Дія» або на офіційному сайті Державної служби зайнятості.

Нагадаємо, хто та яку допомогу отримає до Дня Незалежності у 2024 році.

Exit mobile version