Допомога по вагітності та пологах зросла до майже 50 тисяч гривень: роз’яснення від Фонду соціального страхування

Попри умови воєнного стану, неможливість окремих роботодавців опрацювати е-лікарняні своїх працівниць і навіть у разі виїзду застрахованої особи за кордон, ФССУ продовжує фінансувати декретні допомоги. Ба більше, середній розмір допомоги по вагітності та пологах в Україні зріс до 49,5 тисячі гривень.

Допомога по вагітності та пологах зросла до майже 50 тисяч гривень: роз’яснення від Фонду соціального страхування

Саме таку декретну допомогу українки отримували за підсумками серпня – повідомляють у Фонді соціального страхування України.

Ця сума на 4,6 тисячі гривен більша, ніж за той самий період минулого року.

Декретна допомога фінансується Фондом та виплачується застрахованій особі у повному обсязі одним платежем на підставі листка непрацездатності, який створюється з 30 тижня вагітності. Її розмір – це сума середньоденної зарплати жінки на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами (зазвичай це 126 днів – 70 днів до пологів та 56 днів – після). У разі передчасних, багатоплідних пологів або виникнення ускладнень під час пологів жінка отримує додатковий листок непрацездатності на 14 днів, який також оплачується.

«Допомога по вагітності та пологах від Фонду компенсує 100% втраченої заробітної плати (доходу) незалежно від тривалості страхового стажу жінки», – йдеться у повідомленні.

Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Дата фінансування допомоги прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку за лікарняним працівниці.

Нагадаємо, у зв’язку з виконанням ремонтних робіт, 10 жовтня буде відключення електроенергії у кількох населених пунктах громади.

Exit mobile version