Комітет ВР затвердив рекомендації до законопроекту про мобілізацію: основні положення

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони і розвідки затвердив рекомендації до законопроекту про мобілізацію. Proslav публікує основні положення з посиланням на народного депутата Олексія Гончаренка.

Комітет ВР затвердив рекомендації до законопроекту про мобілізацію: основні положення
Комітет ВР затвердив рекомендації до законопроекту про мобілізацію: основні положення

Електронний кабінет призовника

Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного чи резервіста створюється в добровільному порядку.

Пред’явлення військово-облікового документа

Під час проведення мобілізації чоловіки віком від від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ і пред’являти його на вимогу представника ТЦК або поліцейського.

Покарання для ухилянтів

Для ухилянтів від мобілізації передбачається покарання у вигляді тимчасового обмеження на керування транспортними засобами – за рішенням суду. У документі йдеться про встановлення тимчасових обмежень ухилянтів за позовом ТЦК та СП про виконання обов’язку (обов’язків) військовозобов’язаним, резервістом у праві керування транспортними засобами, крім випадків коли встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування або транспортний засіб використовується у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.

Базова військова служба замість строкової

Замість строкової планується запровадити базову військову службу. Її проходитимуть громадяни від 18 до 25 років. Вони зможуть самостійно обрати період проходження служби до досягнення 24-річного віку. 

Мобілізація жінок в Україні

Обов’язкової мобілізації жінок не планується. Вони підлягають взяттю на військовий облік, якщо придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і здобули медичну або фармацевтичну освіти. Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу під час воєнного стану в добровільному порядку. 

Право на звільнення з військової служби після полону

Право на звільнення з військової служби залишатиметься за військовими, звільненими з полону. Якщо звільнений із полону військовослужбовець висловить бажання залишитися на службі, він матиме право на додаткову відпустку в кількості 90 днів.

Демобілізація військових

Водночас Комітет виключив із законопроекту положення щодо демобілізації та ротації військовослужбовців на прохання військового керівництва.

За словами нардепа Ярослава Залізняка, Комітет ВР рекомендує, а приймати чи ні, як весь закон, так і окрему правку вирішує виключно і тільки зала Парламенту. 

Загалом перед голосуванням депутатам представлять таблицю, у якій буде понад 4300 правок. Вони розділені на дві групи: враховані Комітетом (те що увійшло у рекомендації до другого читання) та відхилені.

«Далі завтра Рада почне розгляд закону у другому читанні. Почнуть з відхилених правок. Коли кожен автор такої правки зможе запропонувати залі проголосувати і в разі 226+ голосів вона стане врахованою», – додав Залізняк.

Буде цікаво почитати: «Захід питає: “Нащо нам допомога, якщо ми не хочемо голосувати за законопроект про мобілізацію”» – основні тези Володимира Зеленського в інтерв’ю українським ЗМІ.

Водночас у Міноборони дали роз’яснення скасування статусу «обмежено придатний». Чого варто чекати та що необхідно зробити – за посиланням.

Exit mobile version