Контрнаступ, незаконний вступ регіонів до рф, НАТО… – оперативна аналітика та втрати країни-гною станом на 1 жовтня

Україна 220 днів поспіль мужньо відбиває російську навалу.На всіх ключових напрямках наші воїни утримують позиції, успішно відбивають атаки ворога при цьому продовжують контрнаступальну операцію на сході та півдні країни. 

Назви населених пунктів, над якими ЗСУ взяли контроль, поки не оголошуються.Про це повідомлять після того, як завершаться стабілізаційні заходи. 

Під вогневим контролем українських оборонців перебувають фактично всі підходи, логістичні шляхи противника, якими він доставляв боєприпаси й живу силу. 

«Українські війська майже завершили оточення російського угруповання в Лимані та перерізали критичні наземні лінії зв’язку, які підтримують російські війська в районі Дробишеве-Лиман».

ЗСУ атакують Лиман із трьох напрямків. Ворогу перерізали доступ до критично важливої дороги Сватове-Лиман, яка є основною наземною лінією зв’язку. 

Авіація Сил оборони завдала 9 ударів. Підтверджено ураження одного опорного пункту, трьох районів зосередження озброєння та військової техніки, а також п’яти зенітних ракетних комплексів противника. 

Ракетні війська й артилерія уразили шість командних пунктів, тринадцять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, два склади з боєприпасами, один зенітний ракетний комплекс та чотири засоби ракетних військ і артилерії ворога.

Станом на ранок 30 вересня загальні втрати загарбників склали:

Найбільших втрат противник зазнав на Краматорському та Бахмутському напрямках.

«Деяким нещодавно мобілізованим російським резервістам було наказано самостійно забезпечувати себе засобами першої медичної допомоги, при цьому їм порадили, що жіночі гігієнічні засоби є економічно вигідним рішенням».

Аналітики зазначають, що медична підготовка та обізнаність військових рф щодо надання першої медичної допомоги є низькими.  

«Обговорили новини з фронту, Рамштайн-6 і шляхи посилення наших спроможностей. Хороші новини будуть оголошені найближчим часом. Ллойд Остін ІІІ підтвердив, що США не визнає «референдуми» на тимчасово окупованих територіях України. Українська армія продовжить використовувати зброю для деокупації нашої землі». 

РЕАКЦІЯ СВІТОВИХ ЛІДЕРІВ НА АНЕКСІЮ РФ УКРАЇНСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ

«росія порушує міжнародне право, зневажає Статут ООН і всюди демонструє свою зневагу до миролюбних народів. Не помиляйтеся: ці дії не мають легітимності. США завжди поважатимуть міжнародно визнані кордони України. Ми і надалі підтримуватимемо зусилля України щодо відновлення контролю над своєю територією шляхом зміцнення її позицій у військовому та дипломатичному плані».

Байден наголосив, що у відповідь на спроби незаконної анексії США разом із союзниками та партнерами оголошують про нові санкції.

«Ці санкції спричинять витрати для фізичних та юридичних осіб — усередині та за межами росії, які надають політичну чи економічну підтримку незаконним спробам змінити статус території України. Ми згуртуємо міжнародну спільноту, щоб засудити ці кроки та притягнути росію до відповідальності. Ми продовжимо постачати Україні обладнання, яке їй потрібне для самооборони, незважаючи на зухвалі спроби росії перекроїти кордони свого сусіда».

«путін вкотре вчинив порушення міжнародного права з явною зневагою до життя українського народу, який він, як він стверджує, представляє… Велика Британія ніколи не буде ігнорувати суверенну волю цих людей, і ми ніколи не визнаємо Донецьку, Луганську, Херсонську та Запорізьку області як щось інше, окрім української території».

«путін, твій виступ — це шахрайство і ганьба. Світ ніколи не повинен миритися з вашими фіктивними референдумами чи вашою жорстокою й незаконною спробою колонізувати Україну. Ми стоїмо на боці народу України й підтримуватимемо його, не здригнувшись, поки його країна не стане цілісною та вільною».

«Путінський режим просуває ескалацію все далі і далі – навіть сьогодні, з анексією чотирьох українських областей – Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької – після незаконних «фіктивних референдумів» цього тижня. Ми не визнаємо ці нібито результати, ми не визнаємо ці зміни кордонів!»

«Незаконна анексія, проголошена путіним, нічого не змінить. Усі території, незаконно захоплені російськими загарбниками, є українською землею і завжди будуть частиною цієї суверенної держави».

«27 лідерів засуджують незаконну анексію. Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо фейковий референдум. Ми ніколи не визнаємо незаконну анексію».

«Світова безпека під загрозою. Глобальні лідери на Генасамблеї ООН повинні надіслати чіткий сигнал, щоб припинити війну росії проти України та припинити шкоду, яку вона завдає всьому світу. Ми зробимо все необхідне, щоби притягнути винних до відповідальності». 

«Сьогодні відчайдушні дії Кремля – це поразка тих, хто наївно вірив у компроміс із рф».

«Ми знаємо, що боротьба України за свободу – це справедлива боротьба, і ми допоможемо Україні всім, чим зможемо!»

«Тим, у кого є якісь ілюзії щодо росії, її справжніх намірів і будь-якої можливості діалогу, слід послухати промову путіна, повну шовінізму, ненависті та претензій у нацистському стилі. Ми повинні відправити більше зброї до України. путін ніколи не зупиниться, якщо його не відштовхнуть силою».

«Фальшиві референдуми Кремля – марна спроба замаскувати те, що рівнозначно новій спробі захоплення земель в Україні. Для ясності: результати було організовано в Москві, і вони не відображають волю народу України».

«Я рішуче засуджую та відкидаю спробу Росії незаконно анексувати окуповані регіони України після фіктивних голосувань, які вона влаштувала під дулом пістолета. Донецьк, Луганськ, Херсон, Запоріжжя і Крим – це Україна».

«Формалізація фіктивного референдуму на підтримку кричущого порушення міжнародного права і насильницької анексії не має ні легітимності, ні майбутнього. Ми відкидаємо такі грубі порушення міжнародного права і підтверджуємо нашу повну підтримку територіальної цілісності України».

«Незаконна анексія суверенної української території, про яку сьогодні заявив президент росії Путін, є неприйнятною. Він руйнує принцип територіальної цілісності, який лежить в основі основоположних принципів ОБСЄ та міжнародного порядку».

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

Україна продовжуватиме посилюватися та працювати над деокупацією всієї території. Також Зеленський наголосив, що Україна має юридично зафіксувати все те, що досягли фактично.

«Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України — реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре».

«Україна була й залишається лідером у переговорних зусиллях. Саме наша держава завжди пропонувала росії домовитися про співіснування на рівних, чесних, гідних і справедливих умовах. Очевидно, що з цим російським президентом це неможливо. Він не знає, що таке гідність і чесність. Тому ми готові до діалогу з росією, але вже з іншим президентом рф».

«Звертаюся до народних депутатів України: на наступному засіданні розглядатиметься проект закону щодо націоналізації всіх російських активів, який має значно спростити цю процедуру. Прошу підтримати цей законопроект без зволікань. Завершуємо демонтаж російського впливу на Україну, Європу та світ».

«Сьогодні РНБО ухвалила рішення про застосування санкцій до значущих фізичних та юридичних осіб росії, які не знайшли в собі мужності виступити на захист людяності та міжнародного права, або які так чи інакше залучені до агресивних кроків проти України й спільноти демократичних народів».

Також разом із військовими будуть розглянуті пропозиції щодо бронювання працівників у цьому бізнесі.

З портів Великої Одеси в різні країни було відправлено близько 250 суден. 

Коридор працює і довів свою ефективність. Водночас, крім експорту морським шляхом, аграрна продукція відправлялася Дунаєм, залізницею і вантажівками.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

Експерти наголошують, що цей указ є абсурдним і виданий поспіхом після проведення псевдореферендумів, щоб дотриматися хоча б якоїсь видимості юридичної процедури.

Насправді навіть самі колаборанти на окупованих територіях не просили про визнання незалежності. 

Ще один колишній союзник – Казахстан – у світлі останніх подій в Україні також максимально дистанціюється від відносин із росією. 

Особливий дефіцит — у сегменті недорогих машин: седанів та хетчбеків, призначених для руху містом. Запасів майже немає, а паралельний імпорт забезпечити суттєві обсяги постачання таких іномарок не може.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Крім того, Мінфін США додав 57 юросіб із Китаю, Вірменії та Білорусі до переліку організацій, які порушують експортний контроль США.

Окремо Держдепартамент США запроваджує санкції проти членів сім’ї мера Москви Сергєя Собяніна, який також є членом Ради безпеки росії, та візові обмеження щодо громадянина росії Очур-Суге Монгуша за катування українського військовополоненого.

Під санкції потрапили 43 російські олігархи, фінансова еліта і члени їхніх родин, а також так званий «керівний орган Херсона» і 35 ставлених росією «високопосадовців» у Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях.

«Ці особи та організації є співучасниками відчайдушної спроби президента путіна підірвати принципи державного суверенітету та поділяють відповідальність за безглузде кровопролиття, яке триває по всій Україні».

Дрони куплять на кошти, які пожертвували литовці на підтримку нашої держави. 

У Польщі буде придбано два повні комплекти, які включають пускову установку і 37 одиниць безпілотників. 

Закупівлю дронів узгодили з українськими військовими. Постачання заплановано на жовтень-листопад.

Як пише The New York Times, нове командування буде розташоване у штаб-квартирі армії США у Вісбадені. До нього увійдуть близько 300 осіб, підпорядковуватиметься воно генералу Крістоферу Каволі, командувачу сил США в Німеччині.

Командування виконуватиме рішення Контактної групи формату Рамштайн. Воно також контролюватиме навчання на полігонах у Німеччині та центрах технічної підтримки у сусідніх країнах.

У заяві рішуче засуджено дії росії проти ядерних об’єктів в Україні. 

У документі наголошується, що саме захоплення Запорізької АЕС російськими військами є корінною причиною наявних в Україні загроз для ядерної безпеки та фізичного захисту.

Комісія представила вказівки з огляду на нову ескалацію війни росії, зокрема через російську мобілізацію, що призвела до збільшення росіян, які тікають із рф.

Загалом до позову України проти рф долучилися майже 20 держав, зокрема Франція, Швеція, США, Данія, Німеччина, Італія, Польща, Румунія, Латвія, Ірландія, Естонія.

Exit mobile version