Менше 600 релігійних громад перейшли до ПЦУ від початку великої війни: скільки на Київщині

Повномасштабне вторгнення дало новий імпульс для заборони діяльності УПЦ (МП), яку закономірно пов’язують з російською православною церквою. У храмах першої на території України часто зупинялись ворожі війська, створювали схрони зі зброєю та боєприпасами. Десятки так званих священнослужителів УПЦ (МП) отримали рішення суду про державну зраду, колабораціонізм та виправдання російської агресії.

Менше 600 релігійних громад перейшли до ПЦУ від початку великої війни: скільки на Київщині
Менше 600 релігійних громад перейшли до ПЦУ від початку великої війни: скільки на Київщині

З 2022 року розпочався процес добровільного переходу релігійних громад від рук РПЦ до лона Православної Церкви України. Однак, за даними UA War Infographics такий процес зробили всього 589 релігійних громад, передає Proslav.

Зокрема, на Київщині перехід завершили 138 громад, що становить понад 23% від загального числа. Столичний регіон лідирує за кількістю релігійних громад ПЦУ. На другому місці Хмельницька область – 125.

Водночас у Київській області продовжує діяти 301 церква/храм/собор, який підпорядковується господарям з москви. А в самому Києві установ з прихильниками РПЦ нараховується 244.

Загалом в Україні продовжують діяти понад 8000 релігійних громад московського підпорядкування. Найбільше, а саме 683, у Донецькій області. 534 громади у Вінницькій області. Трійку «лідерів» замикає Дніпропетровщина – 527 релігійних громад РПЦ.

Інфографіку було сформовано згідно даних Опендатабот на основі даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадський формувань.

Нагадаємо, у другій половині жовтня Верховна Рада у першому читанні проголосувала за заборону релігійних організацій, пов’язаних із рф.

Exit mobile version