Мер Борисполя Володимир Борисенко мобілізований до лав ЗСУ: хто має виконувати його повноваження

Мер Борисполя Володимир Борисенко 5 вересня повідомив, що долучається до лав Збройних Сил України. Наше видання брало коментар у екс-очільника міста, щоб той пояснив, чому прийняв таке рішення.

Водночас повноваження керувати виконавчим комітетом він, нібито, поклав на свого заступника Віталія Горкуна. Однак на одній з позачергових сесій депутати міської ради увільнили міського голову Борисполя від виконання обов’язків на період його служби. Проте згодом у районному центрі почались точитись справжні баталії.

Майже три місяці політики не могли дійти згоди, хто ж має законне право виконувати повноваження мера міста Бориспіль: Владислав Байчас (секретар міської ради) чи Віталій Горкун (заступник мера).

Як ситуацію коментують посадовці

Секретар Бориспільської міської ради Владислав Байчас

У коментарі «5 каналу» Владислав Байчас вказав на ч. 2 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», згідно якої повноваження мера, у разі неможливості виконувати свої повноваження, переходять до секретаря міської ради.

«Він не може виконувати свої повноваження. Не може зараз. Бо його немає, правильно? Він же не приходить на роботу зранку. Він не може давати розпорядження, їх підписувати тощо», – відповів секретар міськради.

Заступник міського голови Борисполя Віталій Горкун

У коментарі тому ж виданню Віталій Горкун зазначив, що секретар міської ради нібито скасував розпорядження мера й усунув таким чином його від керування містом. Відтак, заступник міського голови подав заяви до правоохоронних органів.

«16-го числа я дізнаюся про те, що внесені вже відомості до Єдиного реєстру, що в нас новий керівник виконавчого комітету. І на яких підставах звідти прибрали мене, мені невідомо. На мою думку, секретар Бориспільської міської ради не може приймати повноваження, коли бориспільський міський голова не склав ці повноваження», – пояснив пан Горкун.

Депутат Бориспільської міської ради Ігор Шалімов

Депутат Бориспільської міської ради від партії «Слуга Народу» Ігор Шалімов сказав, що на час перебування мера у лавах ЗСУ, його повноваження переходять до секретаря ради.

«Відповідно до закону, наскільки ми розуміємо, повноваження міського голови переходять на час його перебування в лавах Збройних сил України, тобто неможливості здійснення повноважень, до секретаря», – зауважив депутат.

Екс-очільник Борисполя Володимир Борисенко

Ситуацію на своїй фейсбук-сторінці прокоментував мобілізований мер Борисполя Володимир Борисенко. У відео-зверненні він вказав, що у місті функціонує і виконавчий комітет, і міська рада. Найважливіше, за його словами, зараз – допомога ЗСУ в боротьбі за перемогу, а для міста – ще й підготовка до зими.

«Не відволікайтеся на будь-які міжусобиці. Усе покаже й розставиться на свої місця лише час. Працюємо разом, заради громади й України», – зазначив пан Борисенко.

Начальник Бориспільської РВА Руслан Дяченко

У ситуацію втрутився начальник Бориспільської РВА Руслан Дяченко. Він повідомив, що відповідно до ч. 2 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», у разі неможливості здійснення міським головою своїх повноважень, повноваження міського голови здійснює секретар відповідної міської ради.

«Враховуючи вищевикладене, виконання обов’язків міського голови Борисполя на час його служби у лавах ЗСУ, покладене на секретаря міської ради. Бориспільська міська рада при організації своєї роботи має керуватися виключно законодавством України та інтересами жителів, не допускаючи дестабілізації ситуації на території громади під час воєнного стану», – зазначив пан Дяченко.

Нагадаємо, під час позачергової сесії Переяславської міської ради голова громади Вячеслав Саулко надав звіт стосовно витрачених коштів. Повне відео засідання – за посиланням (містить нецензурну лексику).

Exit mobile version