«Ми втікали з Херсону, а тепер не можемо нормально доїхати до дачі» – шлагбаум та гора щебеню на дорозі до СТ «В’юнище» (Деталі)

Днями до редакції ProSlav звернулися жителі садового товариства «В’юнище», що на території Циблівської громади, з проблемою, що сусіднє садове товариство «Райдуга» перекрила дорогу загального користування і тепер вони вимушені діставатися додому болотом. 

Команда ProSlav вирушила на місце, щоб дізнатися, що відбувається насправді.

У місцевості так названих «Козинських горбів» є 5 садових товариств: СТ «Райдуга», СТ «В’юнище», СТ «Троянда», СТ «Барвінок» та СТ «Берізка». 

Нам вдалося поспілкуватися з жителями перших двох, адже за словами жителів СТ «В’юнище» вони не можуть нормально діставатися своїх ділянок через дії своїх сусідів із СТ «Райдуга». 

В чому проблема для жителів СТ «Вюнище»

Ми поспілкувалися з жителями цього товариства. Вони охоче розповідали про проблеми та погодилися дати коментар на камеру. Тому, ми підготували відео.

Шлагбаум та гора щебеню на дорозі до СТ «В’юнище»

Зважаючи на сказане людьми, можна зробити висновок, що дорога, якою вони користувалися десятками років та вкладали власні кошти в її ремонт, перекрита. Там встановлений шлагбаум та насипана гора щебеню, яку їхні сусіди називають «дорожніми роботами».

Стовпці на в’їздах до СТ “Райдуга”

На додаток, будь-які інші в’їзди перекриті металевими стовпцями та викопаними ямами. Натомість жителям СТ «В’юнище» пропонують об’їжджати дорогою, яку можна назвати болотом. 

Дорога для об’їду

Знімальна група ProSlav стала свідком того, як там загрузла вантажівка і, чесно кажучи, не ризикнули їхати цією дорогою на своєму авто. 

Як стверджують жителі, неодноразово були виклики поліції, але гора щебеню продовжує збільшуватися.

Що кажуть у СТ «Райдуга»

Ми зустрілися з жінкою, яка представилась Оксаною, жителькою СТ «Райдуга». Вона запевнила, що не вбачає проблеми в об’їзді дорогою, яку радше потрібно назвати болотом. Однак, проїхатись нею на своєму автомобілі відмовилася, аргументуючи браком часу. Вона відмовилася від фільмування, але нам вдалося взяти у коментар, записавши відповідь на диктофон. 

«Весною вони (СТ «Вюнище», – ред.) поставили огорожу на свою територію. Пропонувалось зробити одну охорону, але керівництво СТ «Вюнище» відмовилося. Вони обіцяли відремонтувати дорогу у нашому товаристві, але то були тільки обіцянки», – каже жінка.

«Їм можна «закрити» своє садове товариство? А це дорога нашого садового товариства! Це не дорога загального користування! Ми сплачуємо кошти за неї. Ми маємо таке ж право закрити проїзд дороги! Ми пропонували поставити загальну охорону, але керівництво «В’юнище» відмовилося. Цю об’їзну дорогу не ми їм надали, її показав архітектор», – підсумувала вона.

Зважаючи на вищесказане, можна зробити припущення, що СТ «Райдуга» перекрила дорогу у відповідь на обмеження руху у СТ «В’юнище».

Позиція влади

Команді ProSlav вдалося зустрітися з депутатами Циблівської ОТГ, які прибули на місце для обстеження. 

«Щоб загороджуватися у СТ «Райдуга» мають бути дозвільні документи, а у них їх нема. До Циблівської сільської ради вони не зверталися. Ми будемо розв’язувати це питання, якщо по нашому припису вони не приберуть перешкоди – потрібно буде звертатися у суд. Ми стверджуємо, що ця дорога (тащо перекрита щебенем – ред.) є 100% загального користування. Позиція сільської ради чітка: встановлення будь-яких загороджень – самоуправство», – коментують депутат Циблівської сільської ради Бобровник Петро Миколайович та голова земельної комісії Лобанова Ольга Михайлівна

Також жителі СТ «В’юнище» надіслали нам офіційну відповідь Циблівської сільської ради на їх звернення. Там зазначено, що члени їх садового товариства мають право проходу/проїзду автомобільним та іншим транспортом на територію, користуючись ділянкою дороги загального користування, яка позначена на картографічному плані.

ProSlav триматиме руку на пульсі цього конфлікту й коли з’явиться нова інформація – обов’язково повідомимо.

Нагадуємо, що ми підготували великий матеріал про 9 місяців повномасштабного вторгнення. Які події відбулись у Переяславській громаді за цей час? Детальніше – у нашому матеріалі.

Exit mobile version