Начальник переяславської ДПІ розповіла про застосування РРО/ПРРО та зміни до системи оподаткування

З початку повномасштабного вторгнення підприємці отримали значне помʼякшення у системі оподаткування. Проте зараз, держава поступово відновлює податки та перевірки. Начальник Переяславської ДПІ ГУ ДПС у Київській області Олеся Хмельницька розповіла Proslav про важливі зміни, які варто знати підприємцям.

Начальник Переяславської ДПІ ГУ ДПС у Київській області Олеся Хмельницька

РРО/ПРРО – (програмний) реєстратор розрахункових операцій

Обовʼязок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій набрав чинності ще із 1 січня 2022 року. Проте під час воєнного стану Законом України №2120-IX визначено, що тимчасово, санкції за порушення вимог Закону №265 не застосовуються, крім санкції за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів. 

З 1 жовтня 2023 року застосування штрафних санкцій за порушення порядку застосування РРО/ПРРО відновлюється.

Отже, використання РРО/ПРРО наразі є обовʼязковим для:

Проте є і винятки. Хто може не використовувати РРО/ПРРО?

Штрафи за незастосування РРО чи ПРРО

Окрім цього, встановлено зменшений розмір штрафних санкцій за незастосування РРО, невидачу розрахункового документа або видачу його не на повну суму – 25% вартості проданих з порушенням товарів/послуг за порушення, вчинене вперше та 50% за кожне наступне порушення. (Було 100% та 150% відповідно)

Як зареєструвати ПРРО?

Реєстратор розрахункових операцій

Пані Олеся зауважила, що програмне забезпечення ПРРО є абсолютно безкоштовним і дуже зручним у використанні. Якщо платникам податків щось незрозуміло, чи є якісь питання, вони завжди можуть звернутися до ДПІ за адресою Богдана Хмельницького вулиця, 95, Переяслав.

Зміни до оподаткування I-III груп:

З 1 серпня 2023 року набув чинності Закон, який вносить зміни у систему оподаткування під час воєнного стану. На даний час ФОП I та II груп повинні сплачувати єдиний податок у повному обсязі. ФОП III групи повертається до податкової ставки 5%, замість 2% як було раніше.

Якщо ФОП I та II групи не сплачує єдиний соціальний внесок, то цей період не нараховується у трудовий стаж. Це є відповідальністю кожного. 

Варто зазначити, що всі платники податків, які були на ставці 2% можуть подати Заяву до 31 серпня, для переходу на будь-яку іншу групу з 1 серпня (початку місяця).

Куди звертатися, якщо щось незрозуміло?

“Я працюю у податковій 20 років і завжди рада бачити та допомогти будь-якому платнику податків з будь-якою проблемою. Будь ласка, приходьте до податкової за адресою вул. Богдана Хмельницького вулиця, 95 у Переяславі і ми зажди вам допоможемо.” – завершила консультацію керівниця ДПІ у Переяславі Олеся Хмельницька.

Exit mobile version