Наші захисники збили ворожий літак Су-25 та ліквідували майже 500 окупантів – оперативна аналітика та втрати ворога станом на ранок 26 травня

Триває 457 доба боротьби українського народу проти держави-агресора й терориста. Сьогодні вночі російські терористи завдали чергового ракетного та авіаційного ударів “шахедами” по Україні. Інформація щодо наслідків цієї терористичної атаки наразі уточнюється.

Наші захисники збили ворожий літак Су-25 та ліквідували майже 500 окупантів – оперативна аналітика та втрати ворога станом на ранок 26 травня

Загалом протягом минулої доби противник завдав 4 ракетних ударів. Є влучання ракетою із С-300 по дамбі в районі Карлівки Донецької області. Внаслідок цього є велика загроза підтоплення інших населених пунктів, що поруч. Крім того, ворог завдав 55 авіаційних ударів. Зокрема, було застосовано 36 іранських ударних БпЛА “Shahed” – усі ці повітряні цілі були знищено. Зафіксовано і 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

БОЙОВІ ДІЇ

По окремих напрямках:

Як повідомили у Генштабі ЗСУ, російські окупаційні війська мілітаризували острів Джарилгач, який 19 травня з’єднано ними з тимчасово захопленою материковою частиною Херсонської області в районі населеного пункту Лазурне. Зокрема, окупанти розмістили на острові близько 300 російських військовослужбовців та 15 човнів іноземного виробництва, що були викрадені у місцевого населення.

Також, минулої доби нашими захисниками збито ворожий літак Су-25.

Українські ракетники та артилеристи уразили пункт управління, зенітно-ракетний комплекс, 2 райони зосередження живої сили, 1 склад боєприпасів, одну радіолокаційну станцію та два артилерійських підрозділи на вогневих позиціях.

Станом на ранок 26 травня загальні втрати загарбників склали:

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 26.05.23 орієнтовно склали

З 14 травня 2023 року дані автоматичної ідентифікаційної системи (АІС) комерційних суден були дистанційно підроблені, щоб створити у Чорному морі зображення 65-кілометрового символу “Z”.

«Проросійські суб’єкти, ймовірно, провели підробку як інформаційну операцію, можливо, з метою підтримати моральний дух росіян напередодні очікуваного контрнаступу з боку України».

У Міноборони Британії зазначають, що підробка АІС збільшує ризик морських аварій.

Водночас у відомстві підкреслюють, що попри віртуальні інформаційні операції росії в Чорному морі, фізично її флот залишається вразливим.  

Дискусії навколо повідомлень про втрати російських військ у Бахмуті заполонили провійськовий інформаційний простір і “заглушають будь-який позитивний ефект від захоплення міста”.

Засновник «Вагнера» Євгеній Пригожин заявив, що в боях за місто втратив 10 000 завербованих із числа засуджених і 10 000 кадровиків-найманців.

Російські так звані «військові блогери» швидко підхопили це повідомлення, паралельно з’явилися заяви, що ці втрати можуть бути значно більшими, ніж оприлюднені.

Змістивши розмову в бік заявлених втрат «Вагнера», Пригожин значною мірою домігся успіху в подальшому позбавленні Міноборони рф можливості стверджувати про інформаційну перемогу в Бахмуті.

На думку експертів, Пригожин, імовірно, використає свою підвищену популярність після захоплення Бахмута, щоб посилити атаки на російський військовий істеблішмент та еліти.

Усі вони билися за Бахмут і здійснили подвиг, який не дозволив ворогу наступати далі вглиб нашого Сходу. Кожен із них – герой нашої держави.

У Головному управлінні розвідки уточнили, що 68 із визволених воїнів вважалися зниклими безвісти.

Також було репатрійовано три тіла загиблих – двох іноземців та українки.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Глава держави відзначив рішення Швеції приєднатися до міжнародної танкової коаліції на підтримку України та передати 10 танків «Леопард-2». Також він подякував за лідерство Швеції у формуванні «коаліції БМП CV-90», яка дозволить суттєво посилити оборонні спроможності захисників України на полі бою.

Сторони обговорили можливість участі Швеції в авіаційній коаліції та започаткування окремої програми тренування українських пілотів на сучасних літаках західного виробництва.

Україна має свій мирний план, і вважає справедливим, щоб саме він був реалізований, оскільки війна триває на нашій території.

Зазначається, що Валерій Федорович почувається добре і продовжує планувати звільнення українських земель від російських окупантів.

В Офісі президента також підтвердили, що вранці 25 травня Валерій Залужний брав участь у селекторній нараді і комунікував із Президентом України.

З початку травня електронна черга на проходження ВЛК працює у Києві, Львові, Вінниці, Одесі, Харкові.

Проект дає можливість начальнику медичної частини завчасно записувати бійців на проходження медичного огляду або до конкретного лікаря-спеціаліста на потрібний день та час. 

Як повідомив міністр оборони Олексій Резніков, це рішення робить оборонне відомство на крок ближче до імплементації стандартів та процедур НАТО, сприятиме ефективному використанню бюджетних коштів та скоротить терміни постачання товарів для потреб ЗСУ.

Агентство оборонних закупівель як єдина національна структура у межах передбачених коштів здійснюватиме закупівлі на підставі потреби, яку визначають ЗСУ.

Наразі Міноборони залучає партнерів із Великої Британії, Норвегії та Агенції НАТО з підтримки та постачання задля допомоги у розбудові механізмів роботи Агенції оборонних закупівель та проведення оцінювання на відповідність служби державного замовника стандартам НАТО.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ

Незважаючи на заклики «стратегічного» партнерства, Сі Цзіньпін обрав туркменський газ. Будівництво проекту Лінія D потужністю 30 млрд кубів на рік розпочнеться наступного року.

Станом на сьогодні ціна на газ у Європі впала нижче за 300 доларів за 1 тис. кубів. Порівняно із серпнем 2022 року вона впала у 12 разів. 

Розрахунок путіна на те, що Європа замерзне й піддасться на його енергетичний шантаж, зазнала невдачі й тепер росія залишилася без надприбутків за енергоносії, а також в умовах міжнародної економічної ізоляції.

Як наслідок – росіяни з кожним днем усе більше біднішають, тобто їхній добробут негативно зростає. Так, за підсумками першого кварталу цього року кількість росіян, які не можуть розплатитися за кредити, зросла на 25%. 

Виступаючи перед учасниками міжнародної зустрічі високих представників з питань безпеки в Москві 24 травня, путін використав шаблонну риторику, звинувативши Захід у створенні глобальної нестабільності й закликавши країни Азії, Африки та Латинської Америки сформувати багатополярний світовий порядок.

Кремль, намагаючись виступати за формування антизахідної коаліції, використовував і попередні міжнародні форуми та зустрічі з главами держав, аби представити росію як країну, що має міцні міжнародні партнерські відносини.

Зокрема, наприкінці березня путін безуспішно намагався забезпечити безмежне двостороннє партнерство з лідером Китаю Сі Цзіньпіном і долучити Пекін до геополітичного конфлікту із Заходом.

У ISW вважають, що номінальна підтримка Москви з боку кількох пострадянських держав та невеликого регіону однієї з балканських держав, – це, очевидно, не те на що розраховував Кремль, покладаючись на свої дипломатичні зусилля.

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

Про це заявив сьогодні міністр оборони США Ллойд Остін у своєму виступі в рамках онлайн-засідання у форматі «Рамштайн».

За словами глави Пентагону, путін сподівався, що рішучість союзників України зникне. 

«І він ставив на те, що наша єдність дасть тріщину. Натомість ми залишаємося єдиними, як і раніше. І це може побачити весь світ».

Він також висловив сподівання на те, що навчання українських льотчиків пілотуванню винищувачами F-16 розпочнеться найближчими тижнями.

Вартість нового пакета військової допомоги оцінюють у 109 мільйонів євро.

З оперативних міркувань та з метою гарантування безпечної доставки у Міноборони Фінляндії не повідомили жодних подробиць щодо точного змісту, способу й термінів доставки допомоги.

«Поновлюючи ці заходи, ЄС продовжує демонструвати свою непохитну політичну та економічну підтримку Україні, яка все ще стикається з неспровокованою та невиправданою військовою агресією з боку росії», – йдеться у повідомленні.

Ці заходи допоможуть Україні зберегти стабільність торговельних відносин з ЄС та підтримати економіку в дуже складних умовах.

У поєднанні з широкою військовою, фінансовою та гуманітарною підтримкою це має вирішальне значення для допомоги Україні в її довгостроковому відновленні.

Уряд України звернувся з проханням придбати систему NASAMS, яка включає в себе: один радар AN/MPQ-64F1 Sentinel Radar. Також вона включає Центр розподілу вогню; пускові установки, засоби захищеного зв’язку, GPS-приймачі, завантажувачі кодів і комплекти кабелів; набори інструментів; випробувальне обладнання; допоміжне обладнання; тягачі; генератори; технічна документація; запасні частини; технічна підтримка уряду США і підрядника; та інші пов’язані з цим елементи матеріально-технічного забезпечення і супроводу програми. 

Exit mobile version