Переходимо на українськомовний контент: добірка YouTube-каналів від ProSLAV

З початком оборонних дій супроти вторгнення Російської Федерації в Україну, поряд з іншими напрямами, все більше починають розвиватися й культурні індустрії. У всесвітній мережі з’являється все більше хорошої музики, поезії, творів мистецтва тощо. А українці, в свою чергу, все активніше знайомляться з українськомовним контентом, аби хоча б таким чином знайти розраду та, водночас, підтримати свою Батьківщину у ці непрості для усіх нас часи. 

ProSLAV вирішив підтримати цю тенденцію. Якщо у вас з’явилося бажання перейти на українськомовний YouTube, але ви не знаєте з чого почати, – залюбки вам у цьому допоможемо.

Розваги

Телебачення Торонто – 514 тис. підписників

Скоріш за все, ви вже чули про цей канал. Але оминути його у цій підбірці ми аж ніяк не могли. Тут у жартівливій манері розповідають про актуальні та суспільно важливі події країни та світу. Крім того, починаючи з четвертого дня війни, канал щодня здійснює велику трансляцію з ведучими та гостями, що приєднуються по аудіо- чи відеозв’язку.

ВІВСЯНКА – 2,46 тис. підписників

Канал для тих, хто любить жахи, кримінальні історії і маловідомі таємниці.

САМВИДАВ – 26,5 тис. підписників

Тут знайдете розважальний контент і обговорення різних тем. Зокрема, починаючи з третього дня війни, ведучий подкасту ХПЗП Костянтин Трембовецький проводить стріми, покликані донести корисну інформацію і, разом з тим, трохи заспокоїтися.

Блоги

MARKUS – 245 тис. підписників

Тут ви можете знайти максимально різноманітний контент: від сходжень на вершини гір в Непалі до розбору важливих політичних подій в Україні, від подкастів із відомими українцями до кадрів знятих під час бойових дій у російсько-українській війні, безпосереднім учасником яких є автор каналу, блогер та письменник Валерій Маркус.

Все про єдинорогів – 33,5 тис. підписників

«Все про єдинорогiв» – це канал Олега Сенцова, Сергія Жадана та Єгора Соболєва. «Тут ми хочемо: разом з Вами домовлятися, як творити вільну, класну, успішну Україну; не бути аристотелівськими ідіотусами, від яких нічого не залежить; бачити один в одному потенційних однодумців, які можуть разом зробити класні справи!», – йдеться в описі каналу.

STERNENKO – 569 тис. підписників

«Вітаю вас, друзі!», «Наша русофобія недостатня» та «Який жах! Жах, а шо не жах? Жах, я ж кажу, який жах» – якщо ви знаєте ці крилаті вислови то ви, напевно, вже підписані на канал відомого громадського активіста та блогера Сергія Стерненка (який навіть одного разу приїздив на гостину в переяславський університет). Якщо ж ви досі не знали про цей канал, то розповідаємо що тут Сергій день у день (навіть в умовах війни) викладає відео зі свого життя та веде блог на політичну (і не тільки) тематику. 

Спорт

ТРЕНДЕЦЬ – 353 тис. підписників

ТРЕНДЕЦЬ – це вся атмосфера та бекстейдж українського футболу. Вони вирушають на виїзди, розповідають про молоді українські таланти та організовують різноманітні футбольні челенджі.

Football Hub – 519 тис. підписників

Футбольна аналітика та новини з України та світу. Команда журналістів програми «Про футбол» створила на YouTube поле, де можна не обмежувати себе телеформатом. Тут і звичні програми, і трансляції, і ретровідео, і інтерв’ю у цікавих людей із футболу та навколо нього, нарізки найцікавіших ігрових моментів.

Бомбардир – 120 тис. підписників

Бомбардир – канал про те, як бути в правильному місці і в правильний час. Стріляючі гості, забивні теми, захоплюючі репортажі про український футбол та спорт. Але головні Бомбардири каналу – це ті, хто дивляться ці відео та «бомблять» у коментарях хет-триками.

Саморозвиток

Лілія Цвіт – 476 тис. підписників

Тут ви знайдете рецепти смачних та корисних страв на щодень і на свята. З актуального – нещодавно на каналі з’явився рецепт славнозвісної української паляниці.

Англійська по-простому! – 154 тис. підписників

Стереотипні та традиційні підходи щодо вивчення англійської мови змусили засновника створити цей канал, щоб донести вам щось нове, що вже широко використовується в США та Канаді.

Клятий раціоналіст – 203 тис. підписників

Україномовний науково-популярний контент, пропаганда раціоналізму, презумпція наукового методу.

Світ кіно

Geek Journal – 192 тис. підписників

Тут огляди українських та світових фільмів, актуальні новини зі всього світу та ще багато цікавого контенту.

Загін Кіноманів – 167 тис. підписників

На цьому каналі ви зможете побачити огляд на українські та світові прем’єри, документальні роботи на тему кіно, репортажі з прем’єр та фестивалів, різноманітні ТОП-и фільмів.

Музика

СЛУХ – 66,9 тис. підписників

Це найбільше українське онлайн-медіа про музику та все, що навколо неї. Знімають документальні фільми, шоу, відео із сучасними героями та багато іншого.

Bezodnya Music – Українська музика – 67,3 тис. підписників

Bezodnya music – це простір для пізнання сучасної української музики без форматів та обмежень.

Мандри

Ukraїner – 193 тис. підписників

Ukraїner з 2016 року досліджує українську ідентичність. Вони уже декілька разів відвідали усі регіони України. Ви могли бачити їхні відео в поїздах та аеропортах, читати їхні історії та книжки, вони розповідали про Україну всьому світу 10-ма мовами. Серед інших там є і відео про наше місто та регіон.

Двоколісні хроніки – 47,3 тис. підписників

Двоколісні хроніки – це музиканти гурту «Фолькнери», Володимир Муляр, Ярина Квітка та їхній малюк Марко, що народився в подорожі. Вони знімають свої реальні подорожі та пригоди. Позаду в них уже 35 країн і понад 50 000 км на велосипедах.

Узол і Манько – 105 тис. підписників

Тут все про подорожі і стосунки. Автори каналу, подружжя Макса Узла і Олі Манько мандрують та розповідають про класні місця у тревел-блозі з маршрутами для пар, лайфхаками, секретними місцями і порадами. Канал роблять лише вдвох: монтаж, зйомку, пошук місць тощо. Наразі вони об’їздили понад 35 країн, їх носило найекзотичнішими місцями планети: Мадагаскар, Танзанія, Перу, Коста-Ріка, Еквадор. Але так само сильно вони люблять подорожувати Україною. І навіть після Африки та Латинської Америки, наша країна «будоражить» їх не по-дитячому. 

Наука і технології

Tokar.ua – 41 тис. підписників

Тут засновник каналу Назар Токар розповідає про космос, безпеку, технології та винаходи. Варто відмітити, що дехто з вас уже знайомий з Назаром, адже 9 квітня 2021 року в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі відбулася онлайн-зустріч з ютуб-блогером у рамках «Платформи можливостей».

Alpha Centauri Ukraine – 31,7 тис. підписників

Alpha Centauri Ukraine – група ентузіастів, що займається перекладами західних наукових роликів. Головна мета проекту – популяризація науки і розвиток наукової думки у всіх людей.

Enjoy The Science – 6,07 тис. підписників

Це команда людей, що горять наукою і хочуть нею ділитись. Вони створюють україномовний освітній науково-популярний контент, бо хочуть показати, що наука – це круто, а навчання – це захопливо й драйвово.

Shit I Know Live – 17,9 тис. підписників

Подкасти, освіта, цікаві факти. Обережно: на каналі використовується ненормативна лексика.

Історія та література

імені Т. Г. Шевченка – 494 тис. підписників

Тут ви знайдете цікаві відео на тему історії України (УПА, ОУН, Козаки, Прапор, Герб, Гімн, Бандера, Шухевич, Міхновський, Атило, Сірко, Шевченко). Ведучі: Брати Капранови – українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі.

Історична правда – 26 тис. підписників

Історик і журналіст Вахтанг Кіпіані разом із відомими дослідниками через деталі побуту, їжу, одягу та звичок перенесуть до епохи Івана Котляревського та Івана Франка, дадуть зазирнути за грати радянського табору чи в тарілку партійного чиновника

Степан Процюк – 5,36 тис. підписників

Тут письменник, автор більше 35 різножанрових книг Степан Процюк розповідає про те, як формувалася українська література, а також про різні сторони життя і творчості письменників.

Війна – це величезний стрес, впоратися з яким може бути нелегко. Але ми повинні бути сильними, зокрема психологічно. Потрібно відволікатися від поганих думок – обіймайтеся, побільше посміхайтеся, читайте книги, проводьте час з рідними і дивіться українськомовний YouTube.

Exit mobile version