Переяславці підтримали святкування Водохреща 6 січня і скупалися в крижаній воді

У суботу, 6 січня, в Україні вперше відзначають Богоявлення Господнє за новоюліанським календарем. Обрядових дійств з освяченням водойм в Переяславській громаді не організовували, проте прибічники цієї традиції вирішили підтримати святкування одного з найбільших церковних свят за новим стилем і все ж занурилися в крижану воду, розповідає Proslav.

Переяслав Водохреща 2024
Переяславці підтримали святкування Водохреща 6 січня і скупалися в крижаній воді

Начальник відділу культури і туризму міської ради Валентин Шуткевич та старости сіл Гайшин і Дем’янці Переяславської громади повідомили, що цього року масових заходів вирішили не проводити у зв’язку з безпековою ситуацією в регіоні.

До слова, столична влада також закликала киян утриматися від купання у водоймах на Водохреще, оскільки країна-агресор може використати скупчення людей для здійснення провокацій.

Отже, близько 11-ї ранку на березі Дніпра біля комплексу «Любокрай», де в минулі роки збиралося найбільше охочих скупатися в річці, людей було обмаль. Протягом пів години до водойми поодиноко підійшло кілька чоловіків та жінок.

Для переяславця Івана купатися у водоймі взимку вже традиція, він займається цим 11 років. Сказав, що святкувати Водохреще 6 січня, а не 19-го поки що незвично, але він підтримує зміни і всі релігійні свята, зокрема, й Різдво, тепер святкує за новим календарем.

Містянин Анатолій поділився, що та чи інша дата для нього не має особливого значення, але перехід усієї країни на новий звичай означає єднання нації, возз’єднання зі світом та підсилення євроінтеграційного руху.

Пан Василь розповів, що для нього купання на Водохреще – це духовне очищення:

– Це свято має одну дату у всіх християнських конфесіях – 6 січня. Якщо вірити старим календарям, за 1917 рік, тоді справляли так само. Я цілком підтримую повернення до наших традицій.

За словами благочинного Переяславщини від ПЦУ Івана Бобітка, на Водохреща вода справді набуває цілющих властивостей, лікуючи тілесні і духовні хвороби. Втім купання в ополонці не є прадавньою традицією українців.

– Якщо людина відчуває бажання скупатися цього дня, вона може це зробити, церква не заперечує. Втім і не закликає до цього. Наші предки набирали освячену воду, несли додому і вважали її універсальним засобом захисту, освячували нею членів сім’ї, урожай та худобу, вмивалися нею. А традиція занурюватися в ополонку у день Богоявлення Господнього з’явилася в Україні не так давно.

Нагадаємо, «Пакунок малюка» здорожчав і поповнився, проте в Переяславі багато батьків обирають замість нього гроші.

Exit mobile version