Переяславські майстрині долучились до проекту «Сорочка для захисника» та передали пару вишитих сорочок на передову

Сьогодні, 4 жовтня, відбулась презентація вишитих сорочок у рамках проекту «Сорочка для захисника». Місцеві майстрині із спільноти «Переяславська сорочка» також долучились до реалізації завдання та виробили дві сорочки для захисників, які парою служать в одному підрозділі. 

Переяславські майстрині долучились до проекту «Сорочка для захисника» та передали пару вишитих сорочок на передову

Проект «Переяславська сорочка» було започатковано цього року на День вишиванки. Він був приурочений 100-річниці від Дня народження Михайла Івановича Сікорського. Майстриня розповідає, що їх спільним завданням є збереження, відродження та популяризація традицій переяславської вишивки шляхом збирання та пошиття сорочок та перенесення давніх узорів на сучасний одяг.

Проте сьогодення вносить корективи у завдання. Тому майстрині приєднались до проекту «Сорочка для захисника» й доклали свої зусилля для пошиття сорочок для захисників.

«Ми не можемо залишатись осторонь тих жахливих подій, які відбуваються у нашій країні. Одна із черкаських майстринь Оксана Поступак створила групу «Сорочка для захисника». Наша спільнота також долучилась до цієї неї. Нашим завданням було за місяць вишити сорочки для пари захисників, які разом служать в одному підрозділі. Для вишивки обрали сорочку із села Дем’янці (кінець ХІХ початок ХХ століття). Ця сорочка вишита технікою «хрестик» у поєднанні червоного та чорного кольорів. Але у проекті були суворі правила по вибору кольору ниток та тканини. Матеріал має бути якісним із конопляного полотна, щоб при виконанні бойових завдань сорочка не протиралась та слугувала якомога довше. Ці сорочки є не тільки частиною одягу, але й – своєрідним оберегом. Вже найближчими днями їх буде передано до наших воїнів на передову», – розповідає завідувачка науково-дослідного відділу меморіального музею Г.С. Сковороди у Переяславі Тетяна Радіоненко.

Майстрині сподіваються, що передані обереги стануть вінчальними сорочками, у яких молодята стануть під вінець.

«У такий спосіб ми зберігаємо і відроджуємо нашу національну культуру»: у Переяславі триває проект «Переяславська сорочка».

Exit mobile version