Річниця авіакатастрофи у Броварах: завершено розслідування трагедії, в якій загинуло керівництво МВС

Вранці 18 січня 2023 року в місті Бровари Київської області розбився гелікоптер із керівництвом МВС на борту. Усі 10 людей, які були в ньому, загинули, зокрема, міністр внутрішніх справ Денис Монастирський та його заступник Євген Єнін. Також внаслідок авіакатастрофи загинула дитина і троє дорослих цивільних. Слідство вже встановило обставини трагедії та підозрюваних – попереду судовий розгляд справи, передає Proslav із посиланням на публікацію Главком.

Річниця авіакатастрофи у Броварах: завершено розслідування трагедії, в якій загинуло керівництво МВС

Гелікоптер Державної служби з надзвичайних ситуацій EC-225 Super Puma зранку 18 січня 2023 вилетів із Нових Петрівців, що на Київщині. О 08:20 під час польоту над Броварами літальний апарат втратив орієнтування та розбився в одному з житлових кварталів міста поряд із дитячим садочком та багатоповерхівкою. Від пошкоджень у будівлі дитсадка почалася пожежа.

На місце прибули рятувальники та медики, пожежу оперативно ліквідували. Дітей і персонал дошкільного закладу евакуювали, але жертв не вдалося уникнути.

Фото: сайт КОВА. Вшанування пам’яті загиблих внаслідок катастрофи, яка відбулась рік тому. 18 січня 2024 року

Хто загинув у авіакатастрофі в Броварах

За лічені хвилини після падіння гелікоптера стало відомо, що на його борту перебував очільник Міністерства внутрішніх справ та інші посадовці МВС, які прямували у відрядження в Харківську та Дніпропетровську області.

Усі пасажири та члени екіпажу загинули на місці:

Усього в результаті трагедії загинуло 14 осіб. Окрім пасажирів та екіпажу, жертвами стали мешканці Броварів – три жінки та дівчинка 2017 року народження, які прийшли зранку в дитячий садочок. Крім того, травми різного ступеню тяжкості отримала 31 особа, серед яких 13 дітей.

Фото: з відкритих джерел

Причини авіакатастрофи, в якій загинуло керівництво МВС

21 січня 2023 року Служба безпеки України почала розслідування авіатрощі. Розглядали декілька версій трагедії: порушення правил польоту, технічна несправність або ж умисні дії щодо знищення гелікоптера. Проте невдовзі слідство відкинуло імовірність диверсії чи замаху на життя керівництва МВС.

У серпні 2023 року «чорні скриньки» гелікоптера розшифрували, а дані передали слідству. Слідчі ДБР змогли похвилинно відтворити день аварії та встановили, що причиною трагедії в Броварах стало «відверте порушення посадовцями ДСНС правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту».

Перемовини пілотів перед авіакатастрофою, в якій загинуло керівництво МВС

У звіті Держбюро розслідувань зазначається, що для перевезення делегації МВС було залучено гелікоптер, який перебував на чергуванні для реагування на потенційні надзвичайні ситуації у Києві та області, але не мав дозволів на здійснення інших видів польотів.

До слова, зранку 18 січня над Броварами спостерігався густий туман, видимість була вкрай низькою, про це говорили й пілоти, як можна почути на записі «чорної скриньки».

«Командиру екіпажу не повідомили метеорологічні дані по маршруту руху, зокрема, про несприятливі погодні умови над Броварами. Екіпаж не мав допусків до польотів у складних метеоумовах. Проте, жоден з посадовців, відповідальних за безпеку польотів, виліт не скасував або не переніс його», – заявила тоді радниця комунікацій ДБР Тетяна Сап’ян.

Зважаючи на низьку видимість, гелікоптер змушений був виконувати політ на гранично низькій висоті, що була меншою навіть за висоту будівель. У звіті ДБР йдеться, що командир екіпажу намагався облетіти багатоповерховий будинок, але різко піднявся, втратив орієнтування в просторі та під час завершення маневру, внаслідок відсутності необхідних навичок, допустив зіткнення із землею.

Фото: з відкритих джерел

Хто винен у авіакатастрофі в Броварах

3 серпня 2023 року слідчі повідомили про підозру п’ятьом посадовцям ДСНС, які, за версією слідства, порушили правила безпеки польотів. Серед них: начальник управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС України, в.о. командира спеціального авіаційного загону, заступник командира з льотної підготовки, командир авіаційної ескадрильї, начальник служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України з міста Ніжин Чернігівської області.

Підозри оголошено за статтею щодо порушення правил безпеки руху повітряного транспорту, що спричинило загибель людей та велику матеріальну шкоду. Начальнику служби безпеки польотів повідомлено про підозру через службову недбалість.

Фото: з відкритих джерел

Один з підозрюваних, начальник Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС Іван Коробка, заявив, що всі дії під час польоту гелікоптера відбувалися згідно з «керівними документами», рівень екіпажу дозволяв перевозити керівний склад та в той день погода була льотна, пише Суспільне.

«П’ятеро високопосадовців ДСНС, які є підозрюваними, будуть незабаром відповідати перед законом у залі суду. Їм загрожує за службову недбалість і порушення правил безпеки польотів до 10 років позбавлення волі», – зазначила речниця ДБР Тетяна Сап’ян.

27 листопада 2023 Держбюро розслідувань повідомило про завершення розслідування трагедії в Броварах. Матеріали справи відкрили для ознайомлення підозрюваним та їхнім захисникам, а також потерпілим та їх законним представникам. У відомстві додали, що після ознайомлення обвинувальний акт надійде до суду. Тетяна Сап’ян повідомила Суспільному, що усі підозрювані перебувають під домашнім арештом.

Нагадаємо, кожен другий пенсіонер в Україні отримує менше 4000 грн на місяць: в яких областях найвищі та найнижчі пенсії.

Exit mobile version