У Переяславі відкрили виставку авторських ляльок-котиків – героїв казкових історій

У Переяславській публічній бібліотеці відкрили виставку ляльок «Котячі історії», повідомляє Proslav. В ній кумедні пухнастики стали героями казок. Кіт-інтелігент біля грамофона, кицька у царському ліжку, сноубордист, лицар, янгол-охоронець – дивовижні композиції створила та привезла до Переяслава київська майстриня Маргарита Бовт.

У Переяславі відкрили виставку авторських ляльок-котиків – героїв казкових історій

– Коти – це унікальні персонажі. Вони настільки різноманітні у своїх проявах! Зараз це ласкаве грайливе кошеня, а за мить – страшний звір, який готовий тебе роздерти. Як тільки бачу на вулиці кота, не можу стриматись – підходжу його погладити, зізнаюсь у коханні, роблю комплімент. Він стає моєю музою. В Києві у мене поки що немає кота, але, сподіваюся, що він з’явиться. Але є вдома у батьків – я приїжджаю і надихаюсь ними, – розповідає лялькарка.

Вдома у батьків – це місто Вільногірськ Дніпропетровської області, там народилася Маргарита. Навчалася в університеті імені Винниченка у Кропивницькому. На останньому курсі дівчина захопилася створенням ляльок – надихнула подруга, яка вже мала таке хобі.

У Переяславі відкрили виставку авторських ляльок-котиків – героїв казкових історій

– Все почалося дванадцять років тому з ляльки Тільди, – згадує Маргарита Бовт. – Але вона простенька за формою і я швидко втратила до неї інтерес. Мені хотілося робити щось своє, інноваційне, а не те, що вже роблять інші. Спершу за основу взяла тваринок у техніці Тільди – робила і песиків, і зайчиків. Та найбільше до душі припали коти. Я перетворила ляльку на текстильну скульптуру, експериментувала з формами і матеріалами. А потім пішла ще далі! Виготовляти просто котів мені стало нудно і я захотіла створити для них казковий світ.

Так, мурчики стали героями «мультяшних» історій і приміряли на себе різні ролі. Кожна лялька викликає посмішку і притягує погляд, змушує ретельно розглядати деталі.

Наприклад, в одній із композицій мисткиня вирішила продемонструвати свою версію того, що відбувається на Місяці – там кіт вдумливо читає книгу «Чи є на Землі розум?»

А в композиції «Продам собаку» кіт сидить біля будки, до якої тягнеться павутина. Ця маленька деталь показує, наскільки кіт запустив своє подвір’я – йому байдуже до порядку. Кіт втомився від свого собаки і хоче його позбутися.

«Кіт-лицар» – лялька-антистрес: він гойдається на конику, а своїм мечем розсікає негатив, каже майстриня.

На відкриття виставки завітали учні 3-Б класу Переяславського ліцею імені Володимира Мономаха. Восьмирічним Полінці та Катрусі найбільше сподобалася кицька-цариця, яка снідає в розкішному рожевому ліжку. Дівчатка довго розглядали композицію і фотографували на телефон. А затим разом із однокласниками попросили авторку підписати для них листівки з зображенням її кумедних героїв.

Ініціювала проведення виставки директорка Гайшинського будинку культури Ірина Кучеренко:

– Це вже не перша виставка, яку ми організовуємо у Переяславі. Приємно, що завжди, коли звертаюся до начальника відділу культури Валентина Шуткевича, він підтримує і підхоплює мої ідеї. Цих чудесних лялечок я побачила на виставці у Києві в музеї Шолом-Алейхема. Як колишній музейний працівник, без проблем зв’язалася з завідувачкою, потім із майстринею і попросила її привезти вироби до Переяслава.

У Переяславі відкрили виставку авторських ляльок-котиків – героїв казкових історій

Директорка Переяславської публічної бібліотеки Тетяна Майстренко подякувала Маргариті Бовт за можливість поринути у казкову атмосферу дитинства.

– Мета моїх робіт – створювати гарний настрій, щоб люди посміхнулися і відчували себе живими, – зазначила Маргарита Бовт. Живими завдяки гарному настрою, а не через біль чи страждання. Радію, коли люди вперше бачать роботи, сміються і кажуть: «О, це ми на пенсії!», «А це наш тато!» Або коли купують котика, і розповідають, яке місце в оселі відвели для нього.

Майже всі ляльки, представлені в експозиції, вже придбані у приватні колекції. Проте деякі ще чекають на своїх щасливих власників. Загалом колекційні ляльки – недешеве задоволення, однак вартість також залежить від використаних матеріалів та складності роботи. Переважно авторські ляльки Маргарити коштують від 1200 гривень. Композицію «Сніданок по-царськи» п’ять років тому придбали за 13 тисяч гривень.

– Своїх котиків я виготовляю зі штучного хутра та текстилю, деталі – з пап’є-маше, пластику, скла. Коли створюю ляльку, відчуваю, що вона ніби оживає в моїх руках, тому очі пришиваю насамкінець – до останнього не хочу робити котикам боляче, – усміхається Маргарита.

Експозиція виставки діятиме в приміщенні публічної бібліотеки до 15 вересня.

Нагадаємо, з нагоди річниці пам’яті письменника та дисидента Василя Стуса ми зібрали 10 фактів про його життя.

Exit mobile version