В Україні 9 травня відзначатимуть День Європи – відповідний указ вже з’явився на сайті президента

Глава держави Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді встановити в Україні 8 травня День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років, а 9 травня зробити Днем Європи.

Про це президент заявив у своєму зверненні з нагоди Дня пам’яті та примирення.

В Україні 9 травня відзначатимуть День Європи – відповідний указ вже з’явився на сайті президента

«Ми повертаємо нашій державі чесну історію без ідеологічних домішок. Саме 8 травня більшість народів світу згадує велич перемоги над нацизмом. Саме 8 травня світ вшановує пам’ять усіх, чиї життя забрала та війна. Саме 8 травня набрав чинності Акт про беззастережну капітуляцію Вермахту», – наголошує Зеленський.

Звернення Президента з нагоди Дня пам’яті й перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–45 рр

Він також заявляє, що Україна ніколи не забуде про внесок свого народу в перемогу над нацизмом, і не дасть збрехати, що перемога могла відбутись і без участі якоїсь країни або народу.

«Різні народи в єдності, у союзництві у складі антигітлерівської коаліції протистояли злу. Народи Європи й Америки… Азія, Австралія, Африка – кожен має власну історію боротьби в тій війні, але спільну історію перемоги… Як тоді ми разом знищували зло, так і зараз ми разом знищуємо аналогічне зло. На жаль, зло повернулося. Хоч агресор тепер інший, у нього та сама мета – поневолення або знищення», – каже очільник держави.

За його словами, зараз єдність у Європі наближає нас до відзначення першого дня нашого миру.

Так, Зеленський пропонує 9 травня відзначати День Європи «разом із усією вільною Європою».

«Щороку відзавтра, 9 травня, ми будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм. Єдність, яка наближає мир», – йдеться у зверненні.

Відповідний указ вже оприлюднений на сайті президента.

Як сказано в указі, Зеленський встановив 9 травня Днем Європи, «усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань».

Нагадаємо, «Фонд Сергія Притули» показав коментарі українців, які надсилають гроші для ЗСУ.

Exit mobile version