Віцепрем’єрка Ірина Верещук та очільник області Олексій Кулеба завітали на Переяславщину та поспілкувалися з переселенцями

Сьогодні на Переяславщину завітала віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук та голова Київської військової обласної адміністрації Олексій Кулеба. Вони зустрілися з внутрішньо переміщеними особами, якими опікується благодійний фонд «Переяслав» та які наразі живуть на Переяславщині й проговорили багато важливих речей.

Віцепрем’єрка Ірина Верещук та очільник області Олексій Кулеба завітали на Переяславщину та поспілкувалися з переселенцями

У своєму виступі перед переселенцями Ірина Андріївна належно оцінила та подякувала за умови, які надає біженцям благодійний фонд «Переяслав», назвавши його одним з кращих в країні та пообіцявши сприянню у всіх його потребах. Столичні гості приїхали на гостину не з порожніми руками  малеча була обдарована солодощами, було закрито потребу у візочках та ліках. 

Потурбувалися Верещук і Кулеба й про питання газопостачання до табору, де наразі проживають та планують зимувати внутрішньопереміщені особи. «Ви тут лишаєтеся на зиму і ми обіцяємо вам, що у вас буде тепло. Не хвилюйтесь, ми все зробимо», – цю новину люди підтримали дуже бурхливими оплесками та щирими вигуками «Дякуємо».

«Ви знаєте що ми оголосили обов’язкову евакуацію з Донеччини. Ви там маєте знайомих, своїх родичів і розумієте чому люди не їдуть – бояться, що будуть кинуті тут напризволяще або мають якийсь негативний попередній досвід виїзду. Там взимку не буде тепла, газу, світла та води – усвідомте це, зателефонуйте їм, поясніть, що їх тут чекають, що це обов’язково. Поясніть їм, що цим займається і контролює держава, що це координую я та всі про кого ви мені скажете, що їх треба вивезти – родичі, маломобільні, важкі хворі, старші люди з їх домашніми улюбленцями – ми всіх вивеземо, без виключень. Я знаю аргументи, якими апелюють старші люди та їх діти аби не їхати. Але які б аргументи не наводились проти виїзду – це смертельна небезпека, на яку вони себе наражають. Усіх вивеземо, безкоштовно розселимо, допоможемо з виплатами», – звернулася з ще одним важливим меседжем до переселенців Ірина Верещук

Поза тим, вона подякувала голові Переяславської громади Вячеславу Саулку, владі та громадськості нашого міста за допомогу фонду та приклад роботи з внутрішньопереміщеними особами, до якого сміливо можна дорівнюватися багатьом іншим населеним пунктам країни.

Натомість, очільник області Олексій Кулеба у своєму виступі перейнявся питанням освіти, адже в таборі проживає багато дітей які, навіть в умовах війни, з 1 вересня мають сісти за парти та почати навчальний рік. «У Переяслав чи Циблі ми зробимо можливість підвозу дітей аби вони відвідували заклади освіти. Хто захоче зможе відвідувати уроки онлайн. Безумовно, можливість навчатися буде», – підкреслив Олексій Володимирович.

Нагадуємо, що наразі триває обов’язкова евакуація цивільного населення з Донеччини. Якщо ви маєте родичів чи друзів, зателефонуйте їм та нагадайте про необхідність та терміновість такого рішення. Кожна хвилина зволікання може коштувати життя. На сайті Міністерства реінтеграції є алгоритм дій для мешканців Донецької області, який потрібно виконати, щоб успішно евакуюватись в безпечні регіони України. Ознайомитись з пунктами цього алгоритму можна, перейшовши за посиланням – https://minre.gov.ua/news/evakuaciya-z-donechchyny-algorytm-diy.

Exit mobile version