Як військовим потрапити на лікування за кордон – МОЗ

Цьогоріч Уряд ухвалив постанову, яка значно спрощує механізм медичної евакуації військових. Що потрібно зробити, аби потрапити на лікування за кордон, розповіли в МОЗ, передає Proslav.

Як військовим потрапити на лікування за кордон – МОЗ
Як військовим потрапити на лікування за кордон – МОЗ

Для медевакуації військовим більше не потрібно отримувати висновок консиліуму військово-медичної установи. Адже тепер медзаклад, в якому захисник/захисниця перебуває на лікуванні чи реабілітації, ініціює та визначає необхідність направлення на лікування за кордон.

Медзаклад також готує пакет документів, зокрема:

Шаблони цих документів можна знайти за посиланням.

Далі висновок про необхідність евакуації разом із пакетом документів медзаклад надсилає до державного органу зі складу сектору безпеки й оборони, де військовий/військова проходить службу. Державний орган надсилає на розгляд МОЗ лист-направлення з копіями документів в електронній формі.

Потім МОЗ подає запит до країн ЄС щодо готовності безоплатно надати захиснику/захисниці необхідну медичну та реабілітаційну допомогу і листом інформує Командування Медичних сил або відповідний державний орган, що входить до складу сектору безпеки і оборони, адміністрацію Держприкордонслужби та МЗС про погоджений з іноземною стороною перелік захисників України, яких можуть прийняти на лікування за кордоном.

МОЗ України за сприяння офіційних структур Єврокомісії транспортує захисника/захисницю до закордонної клініки.

Що ще варто знати про медевакуацію

Медична евакуація та транспортування громадян здійснюється безоплатно. Всі видатки за лікування взяли на себе уряди країн-партнерок, які приймають пацієнтів.

На сьогодні громадяни України можуть скористатися кількома маршрутами медевакуації на лікування за кордон:

Під час медевакуації пацієнт повинен мати із собою документ, що посвідчує особу – закордонний або внутрішній паспорт. Також потрібні виписки з історії хвороби. Водночас відсутність тих чи інших документів не є перешкодою для вивезення важкопораненого на лікування за кордон.

Зазвичай підготовка пацієнта до медичної евакуації триває від 3-4 днів до 2 тижнів – кожен випадок медичної евакуації вимагає індивідуального підходу.

У разі потреби у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан або необхідність у подальшому післяопераційному догляді, пацієнта можуть супроводжувати родичі або близькі.

Нагадаємо, комітет ВР рекомендував депутатам ухвалити в цілому законопроект про легалізацію медичного канабісу.

Exit mobile version