«Захід питає: “Нащо нам допомога, якщо ми не хочемо голосувати за законопроект про мобілізацію”» – основні тези Володимира Зеленського в інтерв’ю українським ЗМІ

Володимир Зеленський дав велике інтерв’ю журналістам телемарафону «Єдині новини». Proslav переповідає основні тези Президента України.

«Захід питає: “Нащо нам допомога, якщо ми не хочемо голосувати за законопроект про мобілізацію”» – основні тези Володимира Зеленського в інтерв’ю українським ЗМІ
Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Про ситуацію на фронті та будівництво оборонних споруд

За словами Зеленського, на гарячих напрямках лінії оборони готові на 92-98 відсотків. Президент розповів, що до 1 червня росія планує мобілізувати 300 тисяч осіб військових згідно даних української розвідки

Наразі, зі слів Володимира Олександровича, ситуацію на різних напрямках стабілізували згідно доповідей військових. Щодо Харкова, то український лідер зазначив, що місто наразі не перебуває у небезпеці, якщо говорити про оборонні рубежі, але «не з точки зору неба»

Мобілізація в Україні

Зеленський зазначив, що мобілізація в Україні продовжується. Але, з його слів, розкол суспільства через питання мобілізації, разом із не ухваленням відповідного законопроекту у Верховній Раді – вдала інформаційна диверсія росіян.

«Тепер Захід питає нащо нам допомога, якщо ми не хочемо голосувати за законопроект (про мобілізацію – ред.)”», – підкреслив Президент.

Про снаряди, дрони та ППО

З його слів, для контрнаступальних дій в України снарядів немає. Водночас для захисту – є кілька ініціатив. Зеленський зауважив, що зброя продовжує надходити. Також, за словами Президента України, на деяких напрямках дрони – альтернатива артилерійським снарядам, які в дефіциті.

Зеленський також розповів, що щоб «закрити небо», Україні бажано мати 25 систем Patriot, по 6-8 батарей в кожній.

«Запас ППО є, але з сьогоднішньою інтенсивністю обстрілів ракет може не вистачити», – зазначив Володимир Олександрович.

Щодо українських мілітарних розробок та допомоги партнерів

В інтерв’ю Зеленський розповів, що Україна почала працювати з багатьма країнами напряму за гроші, не чекаючи на допомогу: «Різні напрямки, різні домовленості». Також, з його слів, проти ворожих КАБів розробляється вітчизняна зброя.

Не обійшли стороною й запитання стосовно літаків F-16. Президент зазначив, що тієї кількості, яка буде доступна у цьому році, недостатньо.

«Та кількість, яку нададуть партнери в цьому році, це 10% від того, що потрібно авіафлоту України, щоб перемогти російські літаки», – наголосив Зеленський.

Він також розповів, що Україна погодиться на будь-який варіант виділення допомоги з-боку США, у тому числі, й в кредит. Оскільки, за його словами, «потрібно чим швидше».

Щодо заморожених активів рф Зеленський зазначив, що є тільки сигнали, однак глобального рішення немає.

Про іноземні війська в Україні

Зеленський зазначив, що підтримує ініціативу Президента Франції Емануеля Макрона щодо іноземних інструкторів на території України, а також будування тут ремонтних хабів.

Водночас Володимир Олександрович наголосив, що не може закликати інші країни відправляти в Україну своїх солдатів, бо росія, швидше за все, використає це, щоб розколоти єдність між країнами Європи і НАТО, і, як наслідок, зупинити надання військової допомоги.

Повне інтерв’ю – на фейсбук-сторінці Президента України.

Нагадаємо, нещодавно Головком ЗСУ Олександр Сирський розповів про мобілізацію, ротацію підрозділів та бойові дії на фронті. Детальніше – за посиланням.

Також командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк розповів про плани росіян зірвати мобілізацію та пояснив, чому за допомогою самих українців ворог може завдати нам поразки. Докладніше – у публікації.

Exit mobile version