Рецепт голодної куті на Водохресний Святвечір: чим вона відрізняється від багатої та щедрої

Цього року українці святкуватимуть Хрещення Господнє або, як його ще називають, Богоявлення за новим стилем – 6 січня (за старим 19 січня). Напередодні відзначають Водохресний святвечір, який також називають Голодним вечором. У цей день прийнято дотримуватися суворого посту, а за вечерею молитися всією родиною і споживати пісні страви, серед яких голодна кутя. Як її приготувати, розповідає Proslav.

Рецепт голодної куті на Водохресний Святвечір: чим вона відрізняється від багатої та щедрої
Рецепт голодної куті на Водохресний Святвечір: чим вона відрізняється від багатої та щедрої

За традицією, у Водохресний Святвечір готують останню кутю різдвяно-новорічних свят – голодну. Кутю в період свят різдвяного циклу готують тричі. Кожна з них має свою назву: «багата», «щедра» та «голодна».

Багата кутя, щедра кутя, голодна кутя: у чому різниця?

Багату кутю подають на Святвечір напередодні Різдва (за новим календарем – 24 грудня, за старим – 6 січня). Багата кутя має бути пісною, тобто, у страву не можна додавати вершкове масло.

Щедру кутю їдять на Маланки (за новим календарем – 31 грудня, за старим – 13 січня). Вона вже може бути скоромною, із додаванням вершкового масла, вершків або молока, у неї додають всього і побільше.

Голодну кутю готують у переддень Водохреща (за новим календарем – 5 січня, за старим – 18 січня). Голодна кутя також пісна і зазвичай складається лише з зерна та меду. Найчастіше кутю готують із пшениці, рису або перловки, інколи – ячменю чи булгура. Зерно в обрядовій страві символізує воскресле життя, а мед – солодкість майбутнього блаженного життя.

Поруч із кутею на столі обов’язково має бути узвар: кажуть, що кутя – господиня, а узвар – господар. Узвар зазвичай готують із сушених яблук, груш або вишні, інколи кладуть у нього курагу, чорнослив і родзинки. Можна додати мед, але найчастіше напою достатньо солодкості сухофруктів.

Голодна кутя: класичний рецепт

Інгредієнти:

Переберіть, промийте та замочіть пшеницю на кілька годин. Зваріть, додавши сіль та олію. У готову пшеницю додайте мед.

За бажанням можна додати до куті мак, його потрібно замочити в окропі, залишити на годину, а потім перетерти, а також горіхи та родзинки, їх треба замочити в окропі на 20 хвилин. 

Голодна кутя з рису

Інгредієнти:

Залийте промитий рис холодною водою, доведіть до кипіння, відкиньте на друшляк і промийте холодною водою. Потім знову залийте водою і варіть до готовності. Злийте воду, охолодіть. Цукор розбавте невеликою кількістю води і додайте до рису, перемішайте. Додайте родзинки, корицю за смаком і знову перемішайте.

Голодна кутя з булгура

Інгредієнти:

Промийте булгур, залийте водою в пропорції 1:2, посоліть, варіть протягом 20 хвилин – до м’якості. Промийте родзинки, додайте мак, залийте окропом на 10-15 хвилин. Додайте мед, перемішайте. З’єднайте готовий булгур і мед з маком і родзинками, додайте насіння, перемішайте. Посипте зверху подрібненими горіхами.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, коли українці відзначатимуть Водохреще у 2024 році та молитву на це свято.

Exit mobile version