Українських дітей «готують до роботи на полях», а Зеленський хоче завдати «превентивного удару» по рф: ТОП-5 нових російських фейків

Російські пропагандисти продовжують розповсюджувати різноманітні фейки, аби відвернути увагу від злочинів, які вчиняють в Україні, і поширити паніку серед нашого народу. Однак всі ці закиди – досить однотипні і прогнозовані.

Зокрема, нині Центр стратегічних комунікацій зібрав найгучніші новини з брехнею росіян, що вийшли з 30 січня по 6 лютого.

Час відключення світла збільшиться. Окремі Telegram-канали поширювали повідомлення про те, що в Україні «вирішили відключити світло на добу і більше для деяких регіонів». Інформацію називали офіційною, проте ні представники місцевої влади, ні ДТЕК, ні «Укренерго» про таке відключення не говорили.

В Україні повістки видають таксистам і курʼєрам. Пропагандисти рф стверджують, що в Україні таксистів і курʼєрів викликають за адресою, де замість замовлення на них чекають співробітники військкоматів з повісткою. Джерелом слугує гумористичне відео, яке спробували видати за правду.

Українських дітей готують до роботи на польських полях. Пропагандисти брехали про збільшення кількості уроків польської мови та фізкультури в школах, але припустились кількох помилок, які одразу видали фейк:

Військовослужбовці ЗСУ отримують зарплату облігаціями. Мовляв, таким чином влада економить на військових. Інформацію про видачу сертифікатів на 2 мільйони гривень з терміном погашення у лютому 2026-го замість грошей почали поширювати білоруські пропагандистські Telegram-канали.

Однак, по-перше, номінальна вартість однієї облігації – 1000 гривень/доларів/євро. Облігацій (сертифікатів) номіналом два мільйони не існує.

По-друге, на фейковій облігації вказано, ніби це «сертифікат на суму компенсації грошових заощаджень громадян України в установах Ощадбанку і колишнього Укрдержстраху». У справжньому документі підпис зовсім інший – «сертифікат казначейського зобов’язання на пред’явника». Крім того, «Укрдержстрах» перестав існувати ще в 1993 році. З облігаціями працюють 10 банків, а не лише Ощадбанк.

І останнє – сертифікат-підробка підписаний міністром фінансів Марченком. Але сам підпис – не Марченка, а міністра фінансів Шлапака, який очолював відомство з 27 лютого по 2 грудня 2014 року.

Зеленський закликав завдати «превентивного ядерного удару» по рф. У французькому сегменті соцмереж маніпулюють жовтневим виступом президента України. Супроводжуються вони таким текстом: «Зеленський просить у НАТО «превентивний удар» по росії. Як довго французькі ЗМІ та політики підтримуватимуть цього пацієнта?».

Однак у таких публікація не вказано, що йдеться про епізод із онлайн-виступу Зеленського в австралійському інституті Лоуї, який відбувся ще 6 жовтня 2022-го.

Журналісти фактчекінгового проєкту StopFake розповіли, що у цьому зверненні президент України не закликав нікого до ядерного удару по росії. Тоді ж прессекретар Зеленського пояснив, що президент говорив про період до 24 лютого: тоді потрібно було вжити превентивних заходів, щоб не дозволити росії розв’язати війну.

Нагадаємо, ProSlav побував на благодійному концерті «Команди А» і підготував для вас ексклюзивний сюжет.

Exit mobile version